Čudesna divljina: Nacionalni park Kluane

26.03.2023.

13:17

Autor: HRT

Serija o američkim i kanadskim nacionalnim parkovima vodi nas na daleki sjever - netaknutu, nenaseljenu, nepreglednu i samotnu divljinu punu neistraženih tajni. U subotu, 1. travnja u 20:15 na Drugom programu pogledajte drugu epizodu dokumentarne serije Čudesna divljina. 

Nacionalni park Kluane osnovan je 1972. u jugozapadnom Yukonu i zauzima područje veliko gotovo poput Belgije. Krase ga spektakularni Mt. Logan, najviša kanadska planina koja se uspinje do 5959 metara i najveće ledenjačko polje izvan polarnog područja.

Pogled na velike komade leda koji se odlamaju i padaju u more oduzima dah. Kad ga gledamo s broda, ledenjačko polje izgleda poput velikog zida, a s kopna se čini da se pruža u beskonačnost.

Subota, 1. travnja na Drugom

Subota, 1. travnja na Drugom

Foto: Čudesna divljina / dokumentarna serija

Daleko od civilizacije, Emma iz sjeverne Njemačke ostvarila je san. Zaposlenica je Kanadskih nacionalnih parkova i radi u osamljenom mjestašcu Haines Junction, smještenom doslovno na kraju puta.

Thor, Holger i Emma Nijemci su koji se ne žele odreći iskustva u prirodnom prostranstvu. Što njih - i druge njemačko-kanadske znanstvenike i rendžere - pokreće u svakodnevnom životu na hladnom sjeveru i divljem zapadu? Kako opisuju i doživljavaju aktualnu ulogu velikih nacionalnih parkova?

Snimateljski tim cijelu će godinu pratiti te junake u divljini Kanade - od proljetnog otapanja snijega preko intenzivnog ljeta sve do dolaska zime.Odabrala: Mira Vočinkić

Dokumentarnu seriju THE MAGIC OF THE WILD odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!