14:25 / 09.06.2021.

Autor: HRT

Divovska morska zmija

Ponedjeljak, 21. lipnja na Drugom

Ponedjeljak, 21. lipnja na Drugom

Foto: Divovska morska zmija / dokumentarac

Dokumentarni film Divovska morska zmija na rasporedu je u ponedjeljak 21. lipnja u 16:45 na Drugom programu HTV-a.

Pojas, najveća koštunjača na svijetu, poznata je samo po nekoliko rijetkih primjeraka koji su se nasukali na obalu i uginuli te po jednom jedinom fosilu. Nevjerojatne dimenzije ove ribe koja može narasti i do 15 metara i vrpcoliko tijelo srebrne boje nadahnuli su mit o morskoj zmiji.

Protekle dvije godine znanstvene bove, potopljene na dubinu od dvije tisuće metara u Sredozemnom moru blizu francuske rivijere, privlačile su brojne vrste pučinskih riba. Među njima je i pojas koji se kreće okomito, sam ili u paru. Uz pomoć svjetskog stručnjaka za pojaseve i logističku suradnju entuzijasta, znanstvena ekspedicija otkriva biologiju ovog zagonetnog predstavnika bezdana.

U potpunosti snimljen u ultra HD rezoluciji, ovaj dokumentarac razotkriva čudnovate navike te ribe. Zašto odrasle jedinke same sebe sakate i odstranjuju dvije trećine svog tijela bez ikakvih posljedica? Kako se pronalaze u nepreglednom oceanu? Zašto ova riba nema nijednog poznatog grabežljivca?

Dokumentarni film GIANT SEA SERPENT, MEET THE MYTH odabrala je Mira Vočinkić.

Ponedjeljak, 21. lipnja na Drugom

Ponedjeljak, 21. lipnja na Drugom

Foto: Divovska morska zmija / dokumentarac

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!