Dobar Amerikanac

18.08.2022.

16:14

Autor: HRT

Petak, 2. rujna na Trećem

Petak, 2. rujna na Trećem

Foto: Dobar Amerikanac / dokumentarni film

U petak, 2. rujna, u 22:50 na Trećem ne propustite dokumentarni film Dobar Amerikanac. Film donosi nam jednu od najvažnijih priča informacijskog doba te analizira unutarnje mehanizme i mrežu političko-gospodarskih veza koje sežu mnogo dalje od Sjedinjenih Država.

Po završetku hladnoga rata najbolji američki stručnjaci za dekodiranje udružili su se s timom stručnjaka iz Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) i razvili revolucionarni sustav nadzora. Može uhvatiti svaki elektronički signal na Zemlji, filtrirati relevantne rezultate i prikazivati ih u realnom vremenu, ne narušavajući pritom ničiju privatnost. Program je idealan, ali ima jednu manu: jeftin je. Pohlepna uprava NSA, gladna novca poreznih obveznika, odustaje od njega - tri tjedna prije terorističkih napada 11. rujna 2001. 

Petak, 2. rujna na Trećem

Petak, 2. rujna na Trećem

Foto: Dobar Amerikanac / dokumentarni film

Kada je NSA, reagirajući na terorističke napade 11. rujna, počela masovno prisluškivati američke građane, stručnjak za dekodiranje iz ove priče otišao je iz Agencije. Njegov kolega i prijatelj uspijeva početkom 2002. oživjeti program. Testirat će ga i usporediti s rezultatima novog sustava koji je već u primjeni, a služit će se podacima prikupljenim prije 11. rujna. Čim ga je uputio, na ekranu računala pojavila su se imena terorista. Kako je reagirala Agencija za nacionalnu sigurnost? Trajno ga je deaktivirala. 

Petak, 2. rujna na Trećem

Petak, 2. rujna na Trećem

Foto: Dobar Amerikanac / dokumentarni film

Ovo je priča o Billu Binneyju, programu ThinThread (Tanka nit) i o tome kako je NSA radi novca odbila idealnu alternativu masovnom nadzoru i prisluškivanju.

Sudjeluju: Bill Binney, Jesselyn Radack, Ed Loomis, Kirk Wiebe, Diane Roark, Tom Drake.

Film (A GOOD AMERICAN) autora i redatelja Friedricha Mosera dobitnik je nagrade Amnesty Internationala na Festivalu Docs Against Gravity 2016. i nositelj sedam nominacija.

Odabrala ga je Mira Vočinkić.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!