Hrvatsko proljeće 1971.: Matica hrvatska

23.11.2021.

13:08

Autor: HRT

Ponedjeljak, 13. prosinca na Prvom

Ponedjeljak, 13. prosinca na Prvom

Foto: Hrvatsko proljeće 1971. / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 13. prosinca na Prvom programu u 20:10 počinjemo s prikazivanjem dokumentarne serije Hrvatsko proljeće. Serija Dokumentarnog programa Hrvatske televizije nastala je u povodu velike obljetnice povijesnog zbivanja koje je bilo neka vrsta uvertire u događaje devedesetih godina 20. stoljeća, Domovinski rat i stvaranje suvremene hrvatske države. 

video thumb

Trodijelna serija obuhvaća glavni tijek zbivanja političkih prilika 1971. godine u Hrvatskoj. Događanja se prate preko artikuliranja zahtjeva za promjenama koje institucionalno kreću od Matice hrvatske, do nastanka studentskog pokreta sveučilištaraca, što sve dovodi do Titove odluke, u proljeće 1971. godine u Karađorđevu, o slomu Maspoka i obračuna sa svim strukturama uključenim u reformske zahtjeve u Hrvatskoj.

Galerija
Ponedjeljak, 13. prosinca na Prvom , Foto: Hrvatsko proljeće 1971./dokumentarna serija
Ponedjeljak, 13. prosinca na Prvom , Foto:  Hrvatsko proljeće 1971./dokumentarna serijaPonedjeljak, 13. prosinca na Prvom , Foto: Hrvatsko proljeće 1971./dokumentarna serija

Intervjui, koji nas vode kroz seriju, vođeni su sa sudionicima zbivanja kao i s renomiranim povjesničarima. 

1. epizoda: Matica hrvatska

U prvoj epizodi upoznajemo zbivanja koja prethode 1971. godini. Tada se kroz djelovanje Matice hrvatske stvara osnova otpora jugoslavenskom unitarističkom konceptu. Kroz sukob s Komunističkom partijom, i u hrvatskoj partiji dolazi na poziciju novo vodstvo koje otvara procese demokratizacije.

Scenaristi su redatelj Krešimir Čokolić i Josip Mihaljević, direktor fotografije Damjan Petrović, a montaža Damir Horvatek.

Galerija
Ponedjeljak, 13. prosinca na Prvom , Foto: Hrvatsko proljeće 1971./dokumentarna serija
Ponedjeljak, 13. prosinca na Prvom , Foto: Hrvatsko proljeće 1971./dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!