10:11 / 14.02.2021.

Autor: HRT

Čovjek dupin

Petak, 26. veljače na Trećem

Petak, 26. veljače na Trećem

Foto: Dolphin man/dokumentarac

Iznimna priča o životu i naslijeđu Jacquesa Mayola, ronioca na dah koji je Lucu Bessonu bio nadahnuće za kultni filmski hit "Veliko plavetnilo", na rasporedu je u petak 26. veljače u 23:55 na Trećem.

Dokumentarni film će nas uvući u Mayolov svijet i pratiti kako ga je put vodio od Japana preko Europe i Indije do Bahama, dočaravajući nam duboko osjetilno i emotivno iskustvo ronjenja na dah.

Mayol je prvi zaronio na dubinu od 100 metara te iz temelja promijenio disciplinu ronjenja na dah, uvodeći elemente joge i filozofije zena. Putovao je svijetom, uvijek naglašavajući koliko je za čovjeka važno da se poveže s prirodom.

Kroz priču nas vodi Jean-Marc Barr, glumac koji se proslavio ulogom Jacquesa Mayola u "Velikom plavetnilu". Zadivljujuće podvodne snimke najboljih svjetskih ronilaca na dah isprepleću se s intimnim ispovijestima Mayolovih najbližih prijatelja i članova obitelji te rijetkim arhivskim snimkama.

Film je dobitnik dvije nagrade i nositelj dvije nominacije za nagradu.

Lefteris Charitos redatelj je dokumentarnog filma L' HOMME DAUPHIN, a odabrala ga je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!