12:27 / 07.05.2022.

Autor: HRT

Dulum zemlje: Aleš Winkler

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Foto: Dulum zemlje / dokumentarna serija

U nedjelju, 22. svibnja na Prvom programu u 20:10 ne propustite prvu epizodu dokumentarne serije Dulum zemlje. Zamislite Hrvatsku kao zemlju uspješne, inovativne i ekološki održive poljoprivrede. Zamislite poljoprivrednike kao ispunjene, pozitivne i zadovoljne ljude. Unatoč brojnim teškim izazovima, u Hrvatskoj postoje vizionari svjesni njezinog poljoprivrednog potencijala koji vlastitom energijom, trudom i resursima ulažu u njega. 

video thumb

U svakoj od epizoda dokumentarne serije upoznajemo takve vizionare otkrivajući pojedine grane poljoprivrede. Saznajemo o filozofiji života na zemlji i od zemlje, izazovima, problemima, ustrajnosti, naporima, važnosti obiteljske podrške, i, konačno, zadovoljstvu koje sva emocionalna, intelektualna i financijska ulaganja donose tim ljudima i posljedično njihovoj zajednici.

1. epizoda: Aleš Winkler, nekad ljubljanski odvjetnik, kupio je stanciju Kumparička, zapušteno imanje čija povijest seže do 14. stoljeća. Njegova supruga i dvoje djece zajedno s njim promijenili su domovinu, jezik i poslove zbog ideje o životu na zemlji i od zemlje.

Prirodnim slijedom koraka bitne sustanarke na stanciji postale su koze, a njihova prisutnost dovela je do ideje o proizvodnji sira.

Danas na stanciji Kumparička živi dvjestotinjak koza od čijeg mlijeka u modernoj sirani svakodnevno nastaje sir od nepasteriziranog mlijeka u kojem ljudi uživaju u vrhunskim restoranima i koji Hrvatsku predstavlja u najboljem svjetlu na prestižnim sajmovima.

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Foto: Dulum zemlje / dokumentarna serija

Scenarij Filip Filković i Tomislav Krnić, režija Filip Filković, skladatelj Dubravko Robić, direktor fotografije Tomislav Krnić, producentica Tamara Babun, urednica Tanja Kanceljak.

Produkcija: Wolfgang & Dolly za HRT, 2020.

Emisija Dulum zemlje: Aleš Winkler dostupna je i na multimedijskoj usluzi HRTi

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Nedjelja, 22. svibnja na Prvom

Foto: Dulum zemlje / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!