Eva Fischer

26.01.2023.

Zadnja izmjena 13:47

Autor: HRT

Obožavale su je holivudske zvijezde, prijateljevala je s Morriconeom, Chagallom, Dalijem i Picassom, a iako je rođena u Hrvatskoj, našoj je javnosti ostala nepoznata. Eva Fischer kći je posljednjeg daruvarskog rabina, koja je svjetsku slavu stekla u Rimu. Očeva služba obitelj je odvela u Srbiju, a Drugi svjetski rat zauvijek je razorio. Oca su ubili nacisti, a Eva, majka i maleni brat preživjet će, među ostalim, i zahvaljujući Evinu slikarskom umijeću.

Ponedjeljak, 30. siječnja na Prvom

Ponedjeljak, 30. siječnja na Prvom

Foto: Eva Fischer / dokumentarni film

Eva Fischer za života nikada nije izlagala u Hrvatskoj, a na inicijativu Grada Daruvara simbolično se vratila kući izložbom litografija i gravura u galeriji koja danas nosi njezino ime.

Priču o jedinstvenoj autorici, ženi koja je već sredinom prošlog stoljeća u muškom svijetu bila ravnopravna i uvažena, o žrtvi koja je o stradanju u holokaustu progovorila tek desetljećima poslije, priču o umjetnici, majci, sestri, prijateljici i učiteljici pričaju njezini najbliži, ali i ljudi čije je živote obogatila i na poseban način usmjerila.

Ponedjelajk, 30. siječnja na Prvom

Ponedjelajk, 30. siječnja na Prvom

Foto: Eva Fischer / dokumentarni film

Uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta HRT premijerno, u ponedjeljak, 30. siječnja, na Prvom programu u 23:10, prikazuje dokumentarni film Eva Fischer autorice Marijane Kranjec u produkciji Dokumentarnog programa. Uoči televizijske premijere, film Eva Fischer imao je kinopremijeru upravo u Daruvaru. Na svečanoj projekciji 25. siječnja u 19 sati sudjelovao je i HRT-ov kreativni tim filma, a dan poslije organizirana je projekcija za daruvarske srednjoškolce kao središnji događaj uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. 

Redateljica i scenaristica filma HRT-ova novinarka Marijana Kranjec kazala je kako je do prije godinu dana o Evi Fischer znala samo nekoliko općih biografskih podataka.

- No sve je promijenio susret s njezinim sinom, Alanom Davidom Baumannom. Kako mi je otvarao vrata njezina svijeta jedna je nevjerojatna priča stizala drugu. Presretna sam i počašćena što smo ih zajedno ispričali našim gledateljima kako bi bolje upoznali ovu iznimnu ženu i umjetnicu, rekla je Marijana Kranjec.

Ponedjeljak, 30. siječnja na Prvom

Ponedjeljak, 30. siječnja na Prvom

Foto: Eva Fischer / film

- Ovaj je film istinsko svjedočanstvo života Židovke i Europljanke koja je voljela ne samo stvarati već i putovati i učiti. HRT-u i Marijani Kranjec zahvalan sam što su mi omogućili da otkrijem još uvijek opipljive tragove svoje obitelji u Daruvaru, gradu gdje je moj djed Leopold bio glavni rabin. Film još jednom dokazuje kako umjetnici mogu postati besmrtni, kazao je Alan David Baumann koji nas vodi kroz priču Evina života i stvaralaštva, uoči premijere filma.

- Za nekoga poput mene, tko je u Daruvaru završio i osnovnu školu i gimnaziju, činjenica da ne znam gotovo ništa o Evi Fischer bila je porazna, kaže urednica Daniela Draštata


- Kada je Marijana napravila prilog za Prizmu s otvorenja prve Evine izložbe, bilo mi je jasno da je riječ o filmskoj priči koju moramo podijeliti s gledateljima. Rezultat predanog rada sjajne ekipe kreativaca, na koje sam tako ponosna, potpuno je opravdao povjerenje obitelji Fischer i Baumann, a iskreno se nadam da nećemo iznevjeriti najvažnije – našu publiku, poručila je Draštata.

Ponedjeljak, 30. siječnja na Prvom

Ponedjeljak, 30. siječnja na Prvom

Foto: Eva Fischer / dokumentarni film

Redateljica i scenaristica je Marijana Kranjec, snimatelj Igor Tukša, montažer Miljenko Baričević, originalnu glazbu skladala je Ivana Đula, izveo Luka Vrbanić, grafičko oblikovanje potpisuje Damir Sabolović, producent je Miroslav Rezić, urednica Daniela Draštata, a urednik Dokumentarnog programa Vladimir Brnardić. 

Godina proizvodnje: HRT, 2023. 

Ponedjeljak, 30. siječnja na Prvom

Ponedjeljak, 30. siječnja na Prvom

Foto: Eva Fischer / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!