Fiume crno-crveno Rijeka

11.08.2021.

12:42

Autor: HRT

Iz dokumentarne serije Fiume crno-crveno Rijeka

Iz dokumentarne serije Fiume crno-crveno Rijeka

Foto: Istra film / za HRT, 2020.

U utorak, 24. kolovoza, u 21 sat na Prvom programu HTV-a prikazujemo 1. epizodu dokumentarne serije Fiume crno-crveno Rijeka (F.C.C.R.), scenarista i redatelja Vanje Vinkovića. Serija u šest nastavaka prikazuje riječku i hrvatsku povijest kroz različite totalitarne poretke koji su posebice obilježili dvadeseto stoljeće. U njoj kao sugovornici sudjeluju vrsni hrvatski, talijanski, austrijski i engleski stručnjaci s različitih društvenih područja, a prikupljena su i dragocjena svjedočanstva ljudi koji su bili izravni sudionici povijesnih zbivanja u Rijeci i čija su osobna iskustva sada trajni vjerodostojni podsjetnik na prošla vremena.

video thumb

1. epizoda Mediteransko sunce srednjoeuropskog grada

Tijekom 19. stoljeća Rijeka ubrzano gospodarski napreduje zahvaljujući društvenoj uljuđenosti, ali i pravnoj uređenosti Habsburške Monarhije, pa i danas stariji sugrađani govore da je to bila i zadnja tako ustrojena država na ovom tlu.

U drugoj polovini 19. stoljeća stvaraju se geopolitičkim utjecajima različiti etnički identiteti, a s njima i nacionalizmi, te snaži riječka autonomaška samobitnost čiji korijeni sežu i u srednjovjekovni patricijski poredak.

Galerija
Iz dokumentarne serije Fiume crno-crveno Rijeka, Foto: Istra film/za HRT, 2020.
Iz dokumentarne serije Fiume crno-crveno Rijeka, Foto: Istra film/za HRT, 2020.

Produkcija: Istra film za HRT, 2020.

Epizodu dokumentarne serije pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!