08:35 / 03.05.2022.

Autor: HRT

Mijenjamo svijet: Prijevare s hranom

Srijeda, 18. svibnja na Prvom

Srijeda, 18. svibnja na Prvom

Foto: Prijevare s hranom / dokumentarni film

U srijedu, 18. svibnja, u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet, na Prvom programu u 21:05 slijedi dokumentarni film Prijevare s hranom. 

Konjetina deklarirana kao govedina, med razrijeđen jeftinim šećernim sirupima, lažno ekstra djevičansko maslinovo ulje... Prijevare s hranom, od najjeftinijih do najskupljih namirnica, godišnje donose zaradu od nekoliko milijardi dolara. Smatra se da je 10% namirnica koje jedemo krivotvoreno. U jednoj udruzi za zaštitu potrošača tvrde da učestalost prijevara s hranom eksponencijalno raste i izaziva sve veću zabrinutost.  

video thumb

Otkako su se kriminalne organizacije ubacile u globalni lanac opskrbe hranom, potrošači više nisu sigurni mogu li vjerovati deklaracijama i ne znaju što doista jedu. Talijanska mafija upravlja većim dijelom prehrambene industrije. Diljem svijeta dobro organizirane kriminalne skupine zajedničkim snagama nastoje se probiti u složene opskrbne lance. Prijevare se kreću od toga da se proizvodi slabije kvalitete prodaju kao vrhunski pa do toga da se deklarirana hrana zamjenjuje nečim sasvim drugim. Zarada je golema. Kako se potrošači mogu zaštititi? Kako prepoznati prijevare s hranom? I što poduzeti da se to zaustavi? 

Srijeda, 18. svibnja na Prvom

Srijeda, 18. svibnja na Prvom

Foto: Prijevare s hranom / dokumentarni film

U ovom filmu pratimo istragu onih koji se bore protiv prijevara s hranom i otkrivamo koliko malo znamo o tome što jedemo. Od maslinika u Italiji i ribljih tržnica u Francuskoj pa do klaonica u Poljskoj - ovaj film nas vodi na posve drugačije gastroputovanje. To je globalna istraga krivotvorenja hrane.

Bénédicte Delfaut redatelj je filma FOOD FRAUD: AN ORGANIZED CRIME, a odabrala ga je Mira Vočinkić.

Produkcija: Tangerine Productions, 2021.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!