Godina u divljini Zemlje

22.09.2022.

15:36

Autor: HRT

Petak, 30. rujna na Drugom

Petak, 30. rujna na Drugom

Foto: Godina u divljini Zemlje / dokumentarna serija

U petak, 30. rujna, u 12:45 te reprizno u 19:25 na Drugom programu emitiramo drugi nastavak dokumentarne serije Godina u divljini Zemlje. Mnoge cikličke pojave u prirodi svake se godine ponavljaju točno kao sat, a ova iznimna šestodijelna dokumentarna serija bilježi najspektakularnije primjere migracije, ponovnog rođenja i preobrazbe. Tijekom jedne turbulentne godine pune opasnosti vidjet ćemo kako se životinje suočavaju sa sve ekstremnijim i nepredvidljivijim sezonskim promjenama.

U ožujku u cijelom Japanu cvate trešnja, najavljujući proljeće na sjevernoj polutki. Dulji dani pokreću dramatične događaje u životinjskom svijetu. Žutokljuni labudovi koji su zimovali u Japanu putuju na sjever. U Indiji je vrijeme za jedno od najvećih okupljanja divljih azijskih slonova, dok ljudi slave dolazak proljeća na šarenom festivalu Holi. Europski krajolici pretvaraju se u more cvijeća i boja.

Petak, 30. rujna na Drugom

Petak, 30. rujna na Drugom

Foto: Godina u divljini Zemlje / dokumentarna serija

Proljeće je vrijeme kada mnoge životinje traže partnera. U Australiji, posljednja skupina golemih želvi stiže na Veliki koraljni greben položiti jaja, dok stotine tek izleglih kornjačica istodobno izlaze iz gnijezda i idu prema moru. Na obali Antarktike morski led stvara se u pravo vrijeme da dočeka tisuće carskih pingvina koji kreću na daleki put do gnjezdišta.

Dokumentarnu seriju originalnog naslova A WILD YEAR ON EARTH, nastalu u produkciji Northern Picturesa, odabrala je Mira Vočinkić.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!