18:28 / 23.07.2021.

Autor: HRT

Golda

Petak 23. srpnja na Trećem

Petak 23. srpnja na Trećem

Foto: Golda / dokumentarni film

U petak 23. srpnja na Trećem programu u 23:40 prikazujemo dokumentarni film Golda. Nedugo prije smrti Golda Meir dala je intervju za izraelsku televiziju. Nakon što je intervju završio, kamere su nastavile snimati te su zabilježile intiman razgovor s prvom i jedinom ženom na čelu Izraela.

Petak 23. srpnja na Trećem

Petak 23. srpnja na Trećem

Foto: Golda / dokumentarni film

I dok je palila cigaretu za cigaretom, Golda je govorila otvoreno i branila svoj premijerski mandat. Zahvaljujući tom razgovoru koji nikada prije nije objavljen, svjedočanstvima saveznika i protivnika te rijetkim arhivskim snimkama, dokumentarni film nam donosi priču dramatičnog mandata Golde Meir - od dolaska na vlast koji je sve iznenadio i legendarnog međunarodnog statusa "kraljice Židova" do tragičnog i samotnog kraja.

Golda Meir bila je prva i jedina žena na mjestu premijera Izraela. Iako je bila konzervativnih političkih stavova, u pet je godina mandata, od 1969. do 1974., preobrazila Izrael i promijenila tijek bliskoistočne povijesti. Od prvog velikog socijalnog prosvjeda u Izraelu, preko početaka izraelske okupacije i naseljavanja Zapadne obale, do dva regionalna rata - gotovo je svaki sukob koji je odredio život u Izraelu pokrenut ili je kulminirao za vrijeme njezine vladavine.


Petak 23. srpnja na Trećem

Petak 23. srpnja na Trećem

Foto: Golda / dokumentarni film

Bila je prva žena na svijetu koja je imenovana ministricom vanjskih poslova i druga koja je izabrana na čelo neke svjetske vlade - Golda Meir feministička je junakinja diljem svijeta i jedno od najprepoznatljivijih lica Izraela. U domovini je, međutim, povezuju s neuspjehom, sramotom te je smatraju jednom od najgorih vođa u povijesti Izraela.

Režija Sagi Bornstein, Udi Nir, Shani Rozane, odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!