Zeleni planet: Tropski svjetovi

19.09.2022.

15:26

Autor: HRT

Srijeda, 28. rujna na Prvom

Srijeda, 28. rujna na Prvom

Foto: Zeleni planet / dokumentarna serija

Zakoračite u čarobni skriveni svijet pun neobičnih priča, neočekivanih junaka i neobičnog ponašanja. Predstavit će nam ga sir David Attenborough u dokumentarnoj seriji Zeleni planet koju prikazujemo od srijede 28. rujna u 21:10 na Prvom.

video thumb

Biljke imaju tajni život skriven od naših očiju. Sposobne su stvoriti uzajamno koristan odnos sa životinjama. Ali također mogu biti agresivne, kompetitivne i dramatične kao i sva druga živa bića na našem planetu. U okršajima sa suparničkim biljkama, životinjama i prirodnim silama bore se za svjetlo, prostor, hranjive tvari i mogućnost razmnožavanja.

Predstavljajući rezultate znanstvenih istraživanja u proteklih dvadeset godina, ova spektakularna serija otkriva koliko su biljke međusobno povezane. Specijalizirane kamere omogućuju nam da vidimo mnogo više od onoga što je dostupno ljudskom oku i upoznamo se s biljkama bolje nego ikad.

Posjetit ćemo različita staništa - pustinje, tropske šume, podvodni svijet, umjereni pojas i urbani okoliš. Svaka epizoda predstavlja jednu skupinu biljaka, otkriva nam s kakvim se preprekama suočavaju i kakva su dosjetljiva rješenja našle kako bi opstale. Otkrivamo nove priče, dosad nezabilježene oblike ponašanja životinja i biljaka te neočekivane junake. Ovo je planet Zemlja iz perspektive biljaka!

Srijeda, 28. rujna na Prvom

Srijeda, 28. rujna na Prvom

Foto: Zeleni planet / dokumentarna serija

1. epizodi: Tropski svjetovi

U tropskim kišnim šumama raste više biljnih vrsta nego igdje na Zemlji. Rezultat je prelijepo stanište na kojem biljke vode žestoke bitke. Nove snimateljske metode omogućuju nam da uđemo u njihov svijet i vidimo ga iz njihove perspektive. Pripadnici tog čarobnog svijeta, gdje ćemo naći drveće koje brzo raste i cvijeće koje oponaša strvinu, drukčije od nas računaju vrijeme.

Dokumentarnu seriju THE GREEN PLANET odabrala je Mira Vočinkić.

Srijeda, 28. rujna na Prvom

Srijeda, 28. rujna na Prvom

Foto: Zeleni planet / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!