Hemingway

20.11.2022.

13:19

Autor: HRT

Srijeda, 30. studenoga na Prvom

Srijeda, 30. studenoga na Prvom

Foto: Hemingway / dokumentarna serija

Dokumentarna serija u šest epizoda istražuje život i djelo književne ikone Ernesta Hemingwaya i njegova trajnog utjecaja na književnost i kulturu. Pripovjedači su glumci Jeff Daniels kao Hemingway te Meryl Streep, Keri Russell, Mary Louise Parker i Patricia Clarkson kao njegove četiri žene. U srijedu, 30. studenoga na Prvom programu u 23:20 prikazujemo prvu epizodu dokumentarne serije Hemingway.

Serija prati meteorski uspon i tragičan slom autora koji je u svojim posljednjim godinama patio od kroničnog alkoholizma, teške mentalne bolesti, traumatskih ozljeda mozga i depresije. U svojoj 61. godini, 1961., Hemingway je počinio samoubojstvo, ostavljajući za sobom jedinstven umjetnički opus i zamršeno emocionalno nasljedstvo najbližima.

Jedan od najvećih američkih pisaca bio je među prvima koji su živjeli i radili na opasnoj razmeđi umjetnosti i slave. Serija je intimna slika Hemingwaya kao pisca, koji je bilježio složenosti ljudskog stanja u šturoj no dubokoj prozi, djelima koja su i danas duboko utjecajna diljem svijeta.

Ernest Hemingway "volio je voljeti", kaže pisac Michael Katakis. Tijekom burnog života ženio se četiri puta i imao je tri sina. Njegovi odnosi sa ženama - majkom, sestrama, suprugama i bolničarkom iz Prvoga svjetskog rata koja mu je slomila srce - iz temelja su utjecali na njegov rad. No unatoč razmetanju hrabrošću i iznimno naglašenome muškom stavu Hemingway je o odnosima muškaraca i žena pisao s mnogo osjećaja, nijansirano i otvoreno. Kao što pred kamerom kaže spisateljica Edna O'Brien, znao se "staviti u kožu" druge osobe i izraziti najdublje ženske emocije.

Autori serije imali su vrlo slobodan pristup riznici Hemingwayevih rukopisa, korespondenciji, albumima s isječcima iz novina te fotografijama pohranjenima u bostonskoj Predsjedničkoj knjižnici John F. Kennedy. Intervjui s uglednim biografima i akademicima kao što su Mary Dearborn i Mark Dudley u novom su svjetlu prikazali autora i njegovo djelo; a poznati pisci diljem svijeta - uključujući Ednu O'Brien, Abrahama Verghesea, Marija Vargasa Llose, Mary Karr, Tima O'Briena, Akiko Manabe, Leonarda Padure i Tobiasa Wolffa - dodatno produbljuju istraživanje Hemingwayeva opusa.

Ono obuhvaća i dirljiv komentar Hemingwayeva sina Patricka, te pokojnog senatora Johna McCaina, čiji životni uzor nije bio Hemingway, nego Robert Jordan, glavni lik u Kome zvono zvoni.

1. epizoda: Hemingway provodi idilično djetinjstvo u Oak Parku, u Illinoisu. Žudnja za pustolovinama navodi ga da se dobrovoljno pridruži službi Crvenog križa tijekom Prvoga svjetskog rata. Ženi se s Hadly Richardson, seli se u Pariz i počinje život pisca.

Režiju potpisuju
Ken Burns i Lynn Novick, a dokumentarnu seriju odabrala Mira Vočinkić.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!