18:36 / 27.04.2021.

Autor: HRT

Hrvatske planine: Dinaridi

Srijeda, 12. svibnja na Četvrtom

Srijeda, 12. svibnja na Četvrtom

Foto: Hrvatske planine / dokumentarna serija

U srijedu, 12. svibnja na Četvrtom programu u 20:05 pogledajte 1. epizodu dokumentarne serije  Hrvatske planine. Autor serije, najuspješnijii hrvatski alpinist svih vremena i jedan od najboljih na svijetu, Stipe Božić, u ovoj nas seriji vodi po hrvatskim planinama, od najjužnijih vrhova gorskog lanca Dinarida do naoko ravne Slavonije. I

Iako se hrvatske planine visinom ne mogu mjeriti s mnogo višim gorskim lancima Himalaje ili Alpa, one su svejedno zanimljive.

U povijesti su one, unatoč vrletnim krškim zaprekama i nepredvidljivim vremenskim ćudima, bile staništa i omiljena utočišta.

Za ljetnih mjeseci hrvatske su planine bogate ispašom, a plodne, obradive udoline davale su izvrsne usjeve. Zimi, kad padne snijeg i led sve okuje, život u planini postaje gotovo nemoguć. Ali on se uvijek iznova s proljećem vraća.

Planine su danas gotovo puste. Posjećuju ih samo zaljubljenici: šumari, planinari, lovci i rijetki izletnici. Pašnjaci i šume su opustjeli, a divljač odavno izlovljena, zato je možda najbolje puške zamijeniti fotoaparatima i umjesto u lov krenuti na fotosafari.

Suradnici su Stanko Marinčić, Joško Božić i Edo Retelj.

Scenarist, redatelj i montažer Stipe Božić, snimatelji Joško Bojić i Stipe Božić,  producent Joško Blajić, skladatelji Matej Meštrović.

Srijeda, 12. svibnja na Četvrtom

Srijeda, 12. svibnja na Četvrtom

Foto: Hrvatske planine: Dinaridi / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!