10:11 / 16.11.2021.

Autor: HRT

Hrvatski premijeri osobno: Ivica Račan

Srijeda, 1. prosinca na Četvrtom

Srijeda, 1. prosinca na Četvrtom

Foto: Hrvatski premijeri osobno / dokumentarna serija

U srijedu, 1. prosinca u 20:05 na Četvrtom programu pogledajte šesti nastavak dokumentarne serije Hrvatski premijeri osobno. Epizoda je posvećena Ivici Račanu, prvom premijeru nakon osamostaljenja RH koji ne dolazi iz redova HDZ-a. 

Srijeda, 1. prosinca na Četvrtom

Srijeda, 1. prosinca na Četvrtom

Foto: Hrvatski premijeri osobno / dokumentarna serija

"Račan je vodio veliku bitku s konzervativnom i prosrpskom strujom u SKH, koja nije htjela samostalnost Hrvatske", svjedoče za seriju njegovi suradnici Zdravko Tomac i Branko Caratan. O hrvatsko-slovenskoj sprezi i raspadu SKJ na čuvenom 14. kongresu govori Milan Kučan bivši slovenski predsjednik. Dijana Pleština, udovica pokojnog Račana, otkriva detalje njihove ljubavne i bračne veze te potvrđuje: "Laž je kako je Ivica prije smrti odredio svog nasljednika."

O tome zašto je Račan odbio podržati odluku Sabora o raskidanju veza RH i SFRJ, govore dužnosnici SDP-a i SKH.

"Račan je bio jednostavan i skroman. Kakav je ušao u Banske dvore, takav je iz njih i izašao", Račana je opisala Aleksandra Kolarić, njegova bivša glasnogovornica. Bivši suradnici pokojnog Račana govore o pokušajima destabilizacije vlade mitinzima i prosvjedima protiv suradnje s Haškim sudom.

Udovica Dijana Pleština otkrila je nepoznatu romantičnu stranu Ivice Račana te prvi put dala u javnost njegova ljubavna pisma.

Scenarist i redatelje je Gordan Malić, snimatelj Dubravko Ćuk, producent Dominik Galić, montažer Karlo Gorup.

P
rodukcija: MissArt za HRT, 2017.

Urednik je Željko Rogošić.

Seriju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci je i dostupna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!