Jedna jedina: Tri ne

09.01.2022.

15:17

Autor: HRT

Ponedjeljak, 17. siječnja na Prvom

Ponedjeljak, 17. siječnja na Prvom

Foto: Jedna jedina / dokumentarna serija

U ponedjeljak 17. siječnja na Prvom u 20:10 prikazujemo posljednji treći nastavak dokumentarne serije Jedna jedina. Autor Dubravko Merlić u seriji donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije... 

video thumb

Zbrinjavanje radioaktivnog otpada, uz sigurnost, ključno je pitanje korištenja nuklearne energije. Hrvatska taj problem nije riješila ni sa svojim otpadom iz bolnica i instituta, niti s otpadom iz NE Krško.

Skladištenje hrvatskog radioaktivnog otpada planirano je u vojarni Čerkezovac kraj Dvora, no lokalno stanovništvo se tome protivi.

Primjeri Slovenije i Francuske pokazuju da se može naći zadovoljavajuće rješenje s lokalnom zajednicom, no kad je riječ o Hrvatskoj, u prvom je planu pitanje povjerenja u institucije.

video thumb

Autor projekta je Dubravko Merlić, producenti Dubravko Merlić i Matej Merlić, redateljica Lana Kosovac, a scenarij potpisuju Željko Matić i Dubravko Merlić. Direktor fotografije je Ante Cvitanović, montažerka Urša Vlahušić, a skladatelj Matej Merlić.

Produkcija: Castor Multimedia

Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci usluge dostupna je i prikazana epizoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!