Jedna od nas

20.03.2023.

15:12

Autor: HRT

Četvrtak, 30. ožujka na Prvom

Četvrtak, 30. ožujka na Prvom

Foto: Jedna od nas / dokumentarac

Kako razgovarati o užasu s kojim smo suočeni, ali ga ne želimo prihvatiti?  

video thumb

Na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda prisjećaju se srednjoškolskih dogodovština. Kako večer odmiče, slijedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili.

U pismu njihova kolegica iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka.  

Četvrtak, 30. ožujka na Prvom

Četvrtak, 30. ožujka na Prvom

Foto: Jedna od nas / dokumentarac

Film prati skupinu ljudi koji tijekom jedne večere pokušavaju pronaći način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala. Jedan od sudionika večere te protagonist filma je i redatelj Đuro Gavran, koji je istaknuo kako ovim filmom želi podići svijest o problematici seksualnog zlostavljanja djece kako bi se, u konačnici, pomoglo žrtvama nasilja u suočavanju s posljedicama takvog traumatičnog iskustva.

Tim je povodom pokrenuta istoimena kampanja koja objedinjuje osvještavanje javnosti o problemu seksualnog nasilja nad djecom kroz edukativne članke sa stručnjacima te online projekcijama filma i razgovorima s maturantima.

Žrtve često dugo ne progovaraju o traumi i zato je važno kontinuirano jačanje svijesti kroz sâm film ali i razgovor sa psiholozima i redateljem koji slijedi nakon odgledanog filma.

Galerija
Četvrtak, 30. ožujka na Prvom  , Foto: Jedna od nas/dokumentarac
Četvrtak, 30. ožujka na Prvom , Foto: Jedna od nas/dokumentarac

Dokumentarni film Jedna od nas premijeru je imao na Sarajevo film festivalu, a nakon čega je prikazan i na domaćim filmskim festivalima u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa te na Liburnija film festivalu.

Film je i pobjednik 30. Dana hrvatskog filma, a osvojio je veliku nagradu žirija, nagradu za najbolji dokumentarni film, nagradu za montažu, za etiku i ljudska prava te nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila.

Četvrtak, 30. ožujka na Prvom

Četvrtak, 30. ožujka na Prvom

Foto: Jedna od nas / dokumentarac

Dokumentarni film Jedna od nas ne propustite u četvrtak, 30. ožujka, u 21:10 na Prvom.

Poslije filma, u 22 sata možete se uključiti u podcast o seksualnom zlostavljanju djece na YouTube kanalu HRT-a. Moći ćete postaviti pitanja autoru filma Đuri Gavranu, psihologinji Silviji Stanić i psihijatru Goranu Arbanasu.

Scenarist, redatelj i producent je Đuro Gavran. Snimatelji su Damian Nenadić, Bojan Mrđenović i Tonći Gaćina, a montažerka Nina Velnić.

Produkcija: Pipser d.o.o. za HRT, 2020.  

Galerija
Podcast Jedna od nas, Foto: promo/promo
Četvrtak, 30. ožujka na Prvom  , Foto: Jedna od nas/dokumentarac

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!