08:39 / 09.02.2021.

Autor: HRT

Jedrima oko svijeta

Mario Saletto

Mario Saletto

Foto: Jedrima oko svijeta /dokumentarna serija

U petak 26. veljače u 18:15 na Drugom počinjemo s prikazivanjem putopisno-dokumentarne serije Marija Saletta, Jedrima oko svijeta, snimane, uz prekide, od 1988. do 1995. godine.

Prateći dijelom i uzbudljive pustolovine prvih hrvatskih jedriličara koji su oplovili svijet, Jože Horvata na "Besi", 1965. - 1967., te Ozrena Bakrača i Mladena Šuteja na "Hiru", 1987. - 1990., autor serije Mario Saletto sa suradnicima na desetak različitih brodova nešto je poslije filmskom kamerom zatvorio i svoj krug jedrima oko svijeta.

Prva dva ciklusa od po 12 epizoda obuhvatila su plovidbu od Jadrana preko Atlantika, pa oko Cape Horna u Pacifik do Papue Nove Gvineje, a treći ciklus, koji obuhvaća područje od najistočnijih otočja Indonezije, preko Indijskog oceana, Crvenog, Sredozemnog, Egejskog i Jonskog mora do povratka u Jadran, većim je dijelom sniman u svijetu u najteže vrijeme Domovinskog rata, 1991. - 1993.

I. etapa: Jadran - Sredozemlje - Atlantik do Cape Horna

Regata u povodu 500. obljetnice prvog putovanja Kristofora Kolumba i otkrića Novog svijeta okupila je zacijelo najveću flotu starih jedrenjeka u 20. stoljeću. Ploveći na jednom od najbržih suvremenih regatnih jedrilica, krstašu "maxi", u 1. epizodi naziva U brazdi Kolumba (Atlantski ocean kursom Kolumbovih putovanja: Cádiz, Santa Cruz) istražujemo zašto su Europljani plovili i čime su to činili kroz povijest, kao narodi s najvećim smislom za otkrivanje i istraživanje novih zemalja.

Autor teksta, snimatelj i redatelj serijala je Mario Saletto, a producentica Jasna Ferluga.

Osim na HTV2, seriju možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!