17:53 / 30.11.2021.

Autor: HRT

Judita

Nedjelja, 5. prosinca na Prvom

Nedjelja, 5. prosinca na Prvom

Foto: Judita / dokumentarni film

U nedjelju, 5. prosinca na Prvom programu u 20:40 pogledajte dokumentarni film Judita. Ove godine slavimo petstotu obljetnicu prvoga izdanja "Judite", prvog autorskog epa ispjevanog na hrvatskom jeziku, zbog kojeg njezina pisca Marka Marulića nazivamo "ocem hrvatske književnosti". Izbor Judite kao teme bio je u Marulićevo vrijeme hrabar, a odjek impresivan.

video thumb

Kako bi izvršila junačko djelo, Judita je prekršila najvažniju Božju zapovijed - ne ubij! Uz to je upotrijebila spornu strategiju: pojačala je svoju erotsku privlačnost kako bi namamila i ubila generala koji opsjeda njezin grad.

Judita je utjelovljenje naoko paradoksalne ideje o fatalnoj ženi koja je ubojita upravo zbog svoje ženstvenosti te svetice i iskupiteljice svojega naroda istodobno. Stoga Judita kao lik nije samo Marulićeva, nego je univerzalna, svevremena, pa tako i moderna junakinja, s kojom se mogu poistovjetiti mnoge suvremene žene.

Scenaristica, redateljica i urednica Nana Šojlev, montaža Davorka Feller, direktor fotografije Siniša Galar.

Nedjelja, 5. prosinca na Prvom

Nedjelja, 5. prosinca na Prvom

Foto: Judita / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!