13:25 / 09.10.2021.

Autor: HRT

Kako je obranjena Hrvatska

Nedjeljom na Prvom

Nedjeljom na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

U nedjelju, 24. listopada, u 20:45 na Prvom programu HTV-a ne propustite peti nastavak dokumentarne serije Kako je obranjena Hrvatska. 

Tijekom rujna i listopada 1991. iz skladišta JNA diljem Hrvatske valjalo je oteti oružje i streljivo za rat za slobodu. U prvoj takvoj akciji u Malim Barama pokraj Ploča osvojeno je naoružanje za obranu Dalmacije. U zapadnoj Slavoniji žestoke borbe su se vodile oko Pakraca i Lipika, koji su se u nekoliko navrata našli u potpunom okruženju, a onda su hrvatske postrojbe prvi put krenule u uspješne napadačke akcije i oslobodile selo Bujavicu.

Na krajnjem istoku pojavila se prijetnja velike humanitarne katastrofe kada se u potpunom okruženju u enklavi oko Iloka našlo 15.000 civila. Jedini izlaz bio je potpuni egzodus iz tog područja. Skupina "Tigrova" i ostalih branitelja Iloka nije pristala na predaju, nego su krenuli u proboj prema slobodnom hrvatskom teritoriju preko Srbije.

Padom Župe dubrovačke u potpuno okruženje dospio je i Dubrovnik. Iz tog razloga pokrenuta je humanitarna akcija s pomoći "Konvoj Libertas". Zahvaljujući Libertasu vijest o ratu u Hrvatskoj odjeknula je u cijelom svijetu.

Scenarist je Tomislav Šulj, a redatelj Zoran Margetić. Urednik epizode je Leon Rizmaul.

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska, iz 2016. godine, pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze sve epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!