12:55 / 16.10.2021.

Autor: HRT

Kako je obranjena Hrvatska

Nedjelja, 31. listopada na Prvom

Nedjelja, 31. listopada na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

U nedjelju, 31. listopada na Prvom programu u 20:40 prikazujemo 6. epizodu dokumentarne serije Kako je obranjena Hrvatska. 

Prelet pilota JNA Rudolfa Perešina iz Bihaća u Klagenfurt 1991. simbolički označava početak nastajanja HRZ-a. No, hrvatski zrakoplovci već su gotovo godinu dana u zraku okupljeni oko sportskih klubova i organizacija privredne avijacije, a najveći broj školovanih časnika u ZNG prelazi upravo iz nekadašnjeg ratnog zrakoplovstva.

Zbog žestokih borbi potkraj listopada hrvatska vojska i policija gotovo su ostale bez streljiva. Jedini način da se naoružaju bilo je osvajanje velikih vojnih skladišta pokraj Delnica. U isto vrijeme u krvavi proboj iz okružene kasarne na Logorištu pokraj Karlovca krenula je kolona JNA oklopništva.

Tijekom tri dana na području između Korane i Mrežnice vodila se krvava bitka koja je u povijest upisana kao "Slučaj Logorište". U Dalmaciji su brodovi Jugoslavenske ratne mornarica okrenuli topovske cijevi prema Splitu. Na njihovo veliko iznenađenje, hrvatske topničke bitnice na obali i otocima bile su spremne i zauvijek ih istjerale iz splitskog, bračkog i korčulanskog kanala.

Scenarist je Tomislav Šulj, redatelj Zoran Margetić, a snimatelji Zlatko Sokolović i Davorin Gecl.

Urednik epizode je Leon Rizmaul, uredica serije Ljiljana Bunjevac Filipović, a producent Marko Kaić.

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze sve epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!