13:48 / 28.11.2021.

Autor: HRT

Kako je obranjena Hrvatska

Nedjelja,  12. prosinca na Prvom

Nedjelja, 12. prosinca na Prvom

Foto: Kako je obranjena Hrvatska / dokumentarna serija

U nedjelju 12. prosinca u 20:40 na Prvom programu prikazujemo pretposljednji, 11. nastavak dokumentarne serije Kako je obranjena Hrvatska.

Vinkovci su mjesto koje je vrlo rano osjetilo velikosrpsku agresiju. Kako se nalazilo na jednom od glavnih smjerova napada JNA na Hrvatsku, oko Vinkovaca je uvijek bilo prisutno 300 do 350 tenkova JNA.

Iako se nije nalazio na prvoj liniji bojišnice, Slavonski Brod i njegova okolica bili su uključeni u Domovinski rat kroz masovni odaziv stanovnika u postrojbe Hrvatske vojske, posebice na zapadnom i istočnom slavonskom ratištu. 

Poslije pada Gline, Petrinje i Hrvatske Kostajnice Sisak je predstavljao temelj cjelokupne obrane na Banovini.

Drugo strateški važno mjesto bila je Sunja. Okružena srpskim selima i Savom, predstavljala je mostobran prema okupiranim dijelovima i postala je jedina hrvatska enklava južno od Kupe i Save.

Pokušaj stvaranja novog mostobrana u operaciji "Vihor" završio je neuspjehom i velikim gubicima hrvatskih snaga.

Scenarist je Tomislav Šulj, redatelj Zoran Margetić, a urednica epizode Mirjana Srhoj.  

Dokumentarnu seriju Kako je obranjena Hrvatska, iz 2016. godine, pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze sve epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!