23:20 / 29.07.2021.

Autor: HRT

Kolaži o laži: Dokumentarni film

Nedjelja, 8. kolovoza na Prvom

Nedjelja, 8. kolovoza na Prvom

Foto: Kolaži o laži / dokumentarna serija

U nedjelju 8. kolovoza na Prvom programu u 14 sati prikazujemo treću epizodu dokumentarne serije Kolaži o laži. U trećoj epizodi o dokumentarnom filmu postavljamo pitanje je li svaki dokumentarni film nužno istina kako se najčešće pretpostavlja, pa dajemo zadatak trima mladim redateljima (Ivan Grgur, Sana Perić i Sara Simić) da snime tri dokumentarca o istoj osobi kako bismo vidjeli koji film će biti najbliži istini i hoće li uopće ijedan biti.

video thumb

O temi istine i autentičnosti u doba dokumentarističke hiperprodukcije vraćamo se na sam početak nastanka filma te s "Izlaskom radnika iz tvornice" braće  Lumiere propitujemo mogućnost proizvodnje potpuno objektivnog i istinitog dokumentarca, lišenog autorskog pečata, redateljevih uvjerenja, svijesti protagonista da su objekti snimanja i sličnih okolnosti koje potencijalno sve više udaljavaju dokumentariste od istine.

Ovu tezu provjeravamo snimajući tri dokumentarca o mladom dramaturgu Espiju Tomičiću koji je trima redateljima omogućio pristup svojoj svakodnevici.

Pratimo proces nastanka filmova i njihovu prvu javnu projekciju na kojoj je sudjelovala zanimljiva kombinacija publike sastavljena od filmskih redatelja, kritičara i Espijevih kolega i prijatelja koji će nastojati odlučiti koji je film najistinitiji.

Redatelji su Nebojša Slijepčević i Judita Gamulin, a producentica Rea Rajčić.

Produkcija: Eclectica

Dokumentranu seriju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!