Kultura na radničkoj traci: 8. Horizont

08:57 / 24.05.2022.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

U četvrtak 26. svibnja na Trećem programu u 22:05 prikazujemo dokumentarnu seriju Kultura na radničkoj traci. Kroz seriju upoznajemo sredine u kojima se na specifičan način susreću rad i kultura, a treći nastavak nosi naslov  8. Horizont.

Epizoda se koncentrira na Labinštinu u jugoistočnom dijelu Istre, koja posebnost ne temelji samo na moru i plažama nego na 400 godina dugoj rudarskoj tradiciji. Svaka obitelj na Labinštini čuva tu tradiciju, baštini je i pokušava sačuvati rudarenje od zaborava.

Hodnici koji se skrivaju ispod zemlje na ovom području pružaju mogućnost da rudnik, koji je do jučer eksploatirao ugljen, sutra eksploatira kulturu i turizam. Stanovnici Labinštine žive za dan kada će ova dva paralelna svijeta postati jedno. Rudnik i kultura isprepletali su se u prošlosti, prisutni su u današnjici, a imaju velike planove i u budućnosti.

Sudjeluju: Vedran Kos, Mladen Bajramović, Dean Zahtila, Josip Štemberga, Kristian Stoić, Tullio Vorano, Zdravko Milić, Josip Diminić, Viktor Šaina, Band "Elyn Porter", ženska vokalna skupina "Gioia Filigrana".

Scenaristica je Tiha K. Gudac, režiser Ivan Sikavica, a urednica Snježana Samac.   

Dokumentarnu seriju Kultura na radničkoj traci možete pronaći i u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!