08:42 / 04.05.2022.

Autor: HRT

Let nad Hrvatskom: Krila

Četvrtak, 19. svibnja na Četvrtom

Četvrtak, 19. svibnja na Četvrtom

Foto: Let nad Hrvatskom / dokumentarna serija

U četvrtak, 19. svibnja, u 22 sata na Četvrtom slijedi prvi nastavak dokumentarne serije "Let nad Hrvatskom" iz 2013. godine.  

Od prvog leta upravljivim zrakoplovom prošlo je stotinjak godina, a danas se bez avijacije ne može zamisliti razvoj suvremene civilizacije. Možda se premalo zna da su i Hrvati odigrali značajnu ulogu u razvoju svjetske avijacije, od Fausta Vrančića i njegove ideje o letećem čovjeku, preko slavnog izumitelja Eduarda Slavoljuba Penkale, do prvog preleta preko Alpa Ivana Bjelovučića. Autor serije Stipe Božić, u 8 polusatnih epizoda, druži se s pilotima balona, jedrilica, padobrana, paraglajdera, zmajeva, helikoptera, kanadera te akrobatskih i borbenih aviona i svjedoči o njihovoj opsjednutosti letenjem. 

1. emisija: Krila

Priča kreće od prvih mitova o letenju, preko Fausta Vrančića i njegove ideje o letećem čovjeku, homo volansu, kad je Vrančić pokušavao napraviti prvi padobran na svijetu. Slijede zatim priče o pojavama prvih zrakoplova u Hrvatskoj, a posebno o pokušaju konstrukcije prve letjelice po zamisli slavnog izumitelja Eduarda Slavoljuba Penkale. Sve to je isprepleteno pričom o obnovi jednog povijesnog zrakoplova koji je, u svojoj garaži, počeo obnavljati umirovljeni pilot Matko Raos. 

Autor, scenarist i redatelj HRT-ove dokumentarne serije iz 2013. godine je Stipe Božić. Pomoćnik redatelja je Joško Blajić. Snimatelji su Joško Bojić, Stipe Božić, Iva Božić i Nikša Rušić, montažer Nikša Rušić, glazba: Klaus Gartnernicht. Producent serije je Miro Mioč, a izvršni producent Miroslav Rezić.

Dokumentarna serija dostupna je na multimedijskoj usluzi HRTi.  

Četvrtak, 19. svibnja na Četvrtom

Četvrtak, 19. svibnja na Četvrtom

Foto: Let nad Hrvatskom / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!