18:52 / 17.02.2021.

Autor: HRT

Lov na polarnu svjetlost:Gunnar i polarna svjetlost

Ponedjeljak, 1. ožujka na Trećem

Ponedjeljak, 1. ožujka na Trećem

Foto: Lov na polarnu svjetlost/dokumentarna serija

Na Trećm programu u ponedjeljak, 1. ožujka u 18:30 pogledajte dokumentarnu seriju  Lov na polarnu svjetlost (2018.).

Iznad arktičkog kruga, na dalekom sjeveru Norveške, gradić Tromso doživljava svojevrsnu zlatnu groznicu. Ljudi iz cijeloga svijeta putuju preko kugle zemaljske kako bi došli u taj arktički grad.

Dok turisti traže doživljaj života, ovdašnje stanovništvo traži nešto drugo, zaradu od polarne svjetlosti. Turiste se pokušava očarati doživljajima kao što su safari s kitovima, safari s polarnom svjetlošću, saonice sa psima, sa sobovima, pa čak i domaći viski. U ovom okruženju čarobnih planina i bijeloga snijega dokle pogled seže zbivaju se velike drame, a katkad i sasvim male.

Trine je vodičica iz male obiteljske tvrtke na spektakularnom safariju s kitovima. Gunnar je među prvima pokrenuo potragu za polarnom svjetlošću, ali nije uspio održati korak s granom koja se tako brzo širi. Upoznajemo se i s Hans-Olavom, jednim od najvećih igrača u turizmu u Tromsou. Ida je direktorica kampa Tromso. Upoznajemo se i s Kurtom Arildom, vlasnikom kruzera.

Slijedimo ljude koji se bore s prirodnim silama u ekstremnim uvjetima, zatim jedni s drugima, a katkad i sa sobom radi ostvarenja svojih snova. Tako je daleko na sjeveru da smo jedva čuli za to mjesto, ali dovoljno je blisko da želimo sudjelovati u toj pustolovini.

1. epizoda: Gunnar je među prvima pokrenuo potragu za polarnom svjetlošću, i mi mu se pridružujemo u toj uzbudljivoj potrazi. Ida je direktorica kampa Tromso i napeta je dok očekuje veliku skupinu Saudijaca koji dolaze u kamp.

Upoznajemo se i s Kurtom Arildom, vlasnikom kruzera koji priprema svoj luksuzni brod za izlet s tom istom skupinom iz Saudijske Arabije.

A zatim se upoznajemo s Hans-Olavom, jednim od najvećih igrača u turizmu u Tromsou.

Produkcija: Alfred Film, TVNorge

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!