Jedriličarke s broda Maiden

08:31 / 26.04.2022.

Autor: HRT

Petak, 13. svibnja na Trećem

Petak, 13. svibnja na Trećem

Foto: Jedriličarke s broda Maiden / dokumentarni film

Dokumentarni film Jedriličarke s broda Maiden, priču o prvoj ženskoj posadi koja je sudjelovala u jedriličarskoj utrci oko svijeta, prikazujemo u petak 13. svibnja na Trećem programu u 23:35. 

Godine 1989. Dvadesetčetverogodišnja Tracy Edwards postala je skiperica prve ženske posade u povijesti prekooceanske jedriličarske utrke Whitbread, danas poznate pod nazivom Ocean Race. 

Petak, 13. svibnja na Trećem

Petak, 13. svibnja na Trećem

Foto: Jedriličarke s broda Maiden / dokumentarni film

Tracyin san o sudjelovanju u natjecanju nailazio je na brdo prepreka: njezini muški kolege nisu vjerovali da ženska posada može uspjeti, mediji su se kladili na njezin neuspjeh, a potencijalni sponzori godinama odbijali, bojeći se lošeg publiciteta u slučaju da ne prežive. No Tracy je odbila odustati: stavila je svoj dom pod hipoteku, kupila rabljeni brod i okupila tim jedriličarki. Uz potporu svoje izvanredne posade promijenila je svijet sporta.

Autor dokumentarnog filma MAIDEN, snimljenog 2018. godine, je Alex Holmes. Odabrala je Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!