14:08 / 12.05.2022.

Autor: HRT

Meštar od svega - Luko Paljetak

Luka Paljetak

Luka Paljetak

Foto: Igor Kralj / Pixsell

U nedjelju 15. svibnja na Trećem u 20:25 prikazujemo dokumentarni film Meštar od svega - Luko Paljetak.  Poznat kao pisac i pjesnik, Luko Paljetak je akademik, vrstan prevoditelj, slikar, glazbenik, lutkar i još mnogo toga.  

Dokumentarni film o jednom od najsvestranijih hrvatskih umjetnika gotovo renesansnog zanimanja i aktivnosti prigoda je za listanje spomenara o književnim, glazbenim i slikarskim počecima, o rodnom Dubrovniku kakav je bio i kakav je danas.

Prisjetit ćemo se i studentskih dana u Zadru, ljubavne poezije, lutkarskih i kazališnih predstava te popularnih stihova uz koje su odrastali naraštaji dječaka i djevojčica.

U emisiji ćemo predstaviti dio književnog, slikarskog i glazbenog stvaralaštva te ulomak autorskog dokumentarnog TV zapisa o Gradu snimljenog 1985. godine. 

Članstvo u Ruskoj književnoj akademiji jedno je od posljednjih priznanja koje je dobio Luko Paljetak. Za današnji televizijski susret pratili smo ga u njegovom domu na Gorici i na ulicama grada koji je opjevao te u kojemu i danas živi i djeluje.

Scenarist i redatelj dokumentarnog filma iz 2012. godine je Tonko Jović, a snimateljska ekipa TV studija Dubrovnik. Montažer je Damir Đurčević.

Film, osim na HTV3, na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj je videoteci i dostupan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!