10:02 / 30.11.2021.

Autor: HRT

Julian Assange: Cijena istine

Srijeda, 15. prosinca na Prvom

Srijeda, 15. prosinca na Prvom

Foto: Julian Assange: Cijena istine / dokumentarac

U srijedu, 15. prosinca, na Prvom programu u 21:05, u ciklusu Mijenjamo svijet emitiramo dokumentarni film Julian Assange: Cijena istine. Producentska kuća "Premiere Lignes" posljednjih je 10 godina istraživala Assangea i organizaciju WikiLeaks. U svom prvom filmu 2011. godine intervjuirali su Juliana Assangea i njegov tim te svijetu predstavili ove nove aktiviste koji se bore za transparentnost i pravo na informacije. Godine 2013. ponovno su se susreli sa Julianom Assangeom i intervjuirali ga u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje je izjavio da je društvo zgroženo ekscesivnim ponašanjem vlasti i da se osjećao dužnim suprotstaviti im se. Tada nije ni slutio da će provesti sedam godina unutar četiri zida pod cjelodnevnim nadzorom kamera.

video thumb

U posljednjih je deset godina Wikileaks bio pod stalnim pritiskom američke vlade. No stranica je nastavila objavljivati kompromitirajuće dokumente koji na vidjelo iznose istine koje oblikuju naš svijet. Godine 2016. njezina intervencija na američkim izborima odigrala je presudnu ulogu u izboru Donalda Trumpa. Godine 2017. pokušala je na sličan način utjecati i na ishod francuskih izbora.

Srijeda, 15. prosinca na Prvom

Srijeda, 15. prosinca na Prvom

Foto: Julian Assange: Cijena istine / dokumentarni film

Kroz sve ove godine, tim "Premiere Lignesa" nastavio je istraživati i snimati nove intervjue. Susreli su se i s ocem Juliana Assangea, koji redovito posjećuje sina u zatvoru Belmarsh pokraj Londona. Također su razgovarali i s njegovim odvjetnicima koji osuđuju Assangeovo zatvaranje.

Srijeda, 15. prosinca na Prvom

Srijeda, 15. prosinca na Prvom

Foto: Julian Assange: Cijena istine / dokumentarni film

Danas se Julian Assange i WikiLeaks nalaze na prekretnici. Za svoje protivnike Assange je špijun i izdajica koji zaslužuje sve što ga je snašlo. Za njegove pristalice zahtjev za izručenje ozbiljan je napad na slobodu informiranja, zajamčen prvim amandmanom američkog Ustava. Hoće li se danas-sutra, zbog suradnje s WikiLeaksom, na optuženičkoj klupi naći i "The Guardian", "Der Spiegel" ili "Le Monde"?

Produkcija: Premieres Lignes, 2021.

Redatelji Nicolas Vescovacci, Luc Hermann i Paul Moreira, odabrala Mira Vočinkić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!