Moj put: Austrija

19.09.2023.

15:17

Autor: HRT

Tema dokumentarne serije Moj put su iseljenici iz Hrvatske i povratnici u Hrvatsku, ali i stranci koji Hrvatsku nazivaju novim domom. Kroz iskustva i priče jednog ili više sugovornika progovaramo o osobnim iskustvima i posljedicama donesenih odluka, prilagodbi novoj sredini, asimilaciji...Mahom su to mladi, obrazovani ljudi i obitelji, sklone promjenama. 

Srijeda, 27. rujna na Drugom

Srijeda, 27. rujna na Drugom

Foto: Moj put / dokumentarna serija

Preseljenje u neku drugu sredinu oni drže još jednim velikim i korisnim životnim iskustvom, otvorenih su nazora... Domovinu, kako kažu, nose u srcu i ne isključuju da će joj se ponovno vratiti, ali objeručke prihvaćaju prednosti života u "iseljeništvu".

Priče su afirmativne i odmakle su od uvriježene slike naše dijaspore koja je desetljećima odlazila "trbuhom za kruhom". Vidjet ćemo priče iz Austrije, Irske, Švicarske, Belgije, Njemačke, Italije, s otoka Brača... A u povodu stote obljetnice smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević u Našicama i Beču snimljene su i "Dvije Dore".

Srijeda, 27. rujna na Drugom

Srijeda, 27. rujna na Drugom

Foto: Moj put / dokumentarna serija

Austrija, naziv je prve epizode dokumentarne serije Moj put, a na rasporedu je u srijedu, 27. rujna na Drugom 17:20 i na Četvrtom u 20:30.  

U prvoj epizodi Paula, Andrea, Tea, Stipe i Diego vode nas u Austriju, točnije europsku prijestolnicu kulture Graz. U tom slikovitom gradu uz rijeku Muru nalazi se nakon bečkog najpoželjnije sveučilište u Austriji i ujedno najveće u pokrajini Štajerskoj.

Osnovao ga je 1585. nadvojvoda Karlo II., no iste je godine povjereno na upravljanje Družbi Isusovoj ne bi li visoko obrazovanje postalo dostupno svim društvenim slojevima. Trenutačno tamošnjih 6 fakulteta pohađa oko 70.000 studenata. Zanimljivo je da više od 80 posto upisanih čine stranci. Graz je zbog blizine domovine i iznimnih uvjeta za teorijsku i praktičnu nastavu visoko na ljestvici mladih iz Hrvatske.

Srijeda, 27. rujna na Drugom

Srijeda, 27. rujna na Drugom

Foto: Moj put / dokumentarna serija

Redateljica, scenaristica i urednica je Silvija Trnčević, snimatelj Jure Ožić-Bebek, odabir glazbe - Sonja Gospodentići, montažerka i autorica špice Vlatka Zadro, a producent Marko Kaić. Urednica dokumentarnih sadržaja Programa za Hrvate izvan RH je Doris Vučković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!