15:31 / 28.04.2021.

Autor: HRT

Na vodenome putu: U aljaskom svijetu fjordova - pustolovi u divljini

Ponedjeljak, 10. svibnja na Prvom

Ponedjeljak, 10. svibnja na Prvom

Foto: Na vodenome putu / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 10. svibnja na Prvom programu u 15:05 i u 23:30 pogledajte 2. epizodu dokumentarne serije Na vodenome putu. Divovski fjordovi i više od 5.000 otočića: na jugu Aljaske mnogo je divljih krajeva i vrlo malo civilizacije. Područje između glavnoga grada Juneaua i kanadske granice ovdašnji ljudi zovu "posljednjom granicom".

Michelle Masden jedina je pilotkinja hidroaviona u ovomu kraju, a sa svojim 65-godišnjim dabrom zarađuje za život radeći kao taksi vozač, vozač transportnog zrakoplova, a katkad čak i spasilac u izvanrednim situacijama.

Pod stare dane Ray Rusaw je obolio od zlatne groznice. Posebnom splavi ručne izrade i vrlo kreativno sastavljenom opremom iz dućana za projekte tipa "uradi sam", odlazi u potragu za ovim plemenitim metalom koji su previdjeli njegovi prethodnici prije više stoljeća.

Klimatske promjene remete medvjedu ritam spavanja: umjesto da uživaju u zimskome snu, tražeći hranu, sve više medvjeda odlazi u gradove.

Ta je situacija opasna za stanovnike. Neke medvjede moraju usmrtiti, no mladunci često ostanu pošteđeni.

O ovim siročićima brinu se Claire i Chris Turner. Izgladnjeli medvjedi imaju puni pansion.

Redatelj i autor je Stefan Heinrich.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Ponedjeljak, 10. svibnja na Prvom

Ponedjeljak, 10. svibnja na Prvom

Foto: Na vodenome putu / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!