13:57 / 12.07.2021.

Autor: HRT

Najduži dan: Alkarska ergela

Utorak 27. srpnja na Četvrtom

Utorak 27. srpnja na Četvrtom

Foto: Najduži dan / dokumentarna serija

U utorak 27. srpnja na Četvrtom programu u 22:10 ne propustite 2. epizodu dokumentarne serije Najduži dan (2015.). Iako se alkarsko natjecanje održava već 300 godina, Viteško alkarsko društvo tek je 2005. godine osnovalo Alkarsku ergelu koja je registrirana za uzgoj čistokrvnih grla. Uzgaja se pasmina engleski punokrvnjak te uzgojni, tipa alkar, u ergeli i zemaljskom uzgoju šire okolice Sinja.

Utorak 27. srpnja na Četvrtom

Utorak 27. srpnja na Četvrtom

Foto: Najduži dan / dokumentarna serija

Alku može trčati bilo koja pasmina konja, no on mora imati određene karakteristike koje su propisane Alkarskim statutom još 1833. godine. Konj mora biti jak kako bi nosio alkara kopljanika pod punom opremom, lijep i skladnog izgleda, stabilan i pametan, a opet brz. Konj također mora dobro podnositi buku, ukrase, ljude...

Direktoru Alkarske ergele doktoru veterine Stipi Šimundži, koji je i sam bivši alkar kopljanik i dvostruki slavodobitnik Sinjske alke, dan kada se trči Alka najvažniji je dan u godini. Tada njegovi konji pokazuju što mogu i znaju.

U ovoj emisiji pratimo upravo takav dan - dan kada se trčala 300. Sinjska alka.

Scenarij Nebojša Taraba i Miodrag Sila, režija Damir Janeček, montaža Antonija Mamić, produkcija Drugi plan za HRT, snimatelji Robert Krivec, Bruno Ranković.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!