13:59 / 27.09.2021.

Autor: HRT

NDH: 10. travanj

Ponedjeljak, 4. listopada na Prvom

Ponedjeljak, 4. listopada na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

Treći nastavak dokumentarne serije NDH na rasporedu je u ponedjeljak 4. listopada u 20:10 na Prvom programu HTV-a. 

Kraljevina Jugoslavija je 25. ožujka 1941. pristupila Trojnom paktu, vojno-političkom savezu koji su godinu dana prije osnovale nacistička Njemačka, fašistička Italija i carski Japan. Dva dana poslije u Beogradu su izbile demonstracije protiv tog pristupanja, a vojni vrh, predvođen generalom Dušanom Simovićem, izveo je državni udar kojim je svrgnuta vlada Cvetković - Maček, koja je odlučila pristupiti Trojnom paktu. 

video thumb

Na dan kada je izveden državni udar u Beogradu vođa nacističke Njemačke Adolf Hitler odlučio je da se Kraljevina Jugoslavija uništi. Dana 6. travnja 1941. vojske Njemačke, Italije, Mađarske i Bugarske napale su Jugoslaviju.

Četiri dana poslije, 10. travnja, njemačka vojska ušla je u Zagreb, a Slavko Kvaternik, bivši austrougarski pukovnik i ključni čovjek ustaške organizacije u Hrvatskoj, proglasio je na Radio Zagrebu stvaranje Nezavisne Države Hrvatske. Što se sve i zašto dogodilo tog 10. travnja 1941., tema je treće epizode.

Autori serijala su dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan

Redatelj je Miljenko Bukovčan, snimatelj Damir Bednjanec, montažerke Iva Blašković i Vlatka Zadro, a urednik Dario Šelić

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi. U videoteci usluge nalaze se i emitirane epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!