NDH

09.09.2021.

11:25

Autor: HRT

Ponedjeljak, 20. rujna na Prvom

Ponedjeljak, 20. rujna na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 20. rujna na Prvom programu u 20:10 ne propustite 1. epizodu dokumentarne serije NDH koja govori o razlozima nastanka ustaškog pokreta, vojno-političkim okolnostima koje su dovele do stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, najvažnijim događajima i osobama koje su obilježile njezino postojanje, kao i vojno-političkim okolnostima koje su utjecale na njezin nestanak.

U 12 epizoda serija obrađuje različite teme, od situacije u Kraljevini Jugoslaviji zbog koje će hrvatski nacionalisti otići u emigraciju i osnovati ustaški pokret, sudjelovanja ustaša u atentatu na kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseilleu 1934., napada Nijemaca, Talijana i njihovih saveznika na Jugoslaviju u travnju 1941. uslijed kojeg i dolazi do osnivanja NDH, kao i različite aspekte života u NDH, od terora prema Srbima, Židovima i Romima, odnosu ustaškog pokreta prema saveznicima u Berlinu i Rimu, položaju Katoličke Crkve, svakodnevnom životu stanovnika NDH, utjecaju političkih i ratnih zbivanja na gospodarstvo i kulturu itd.

Galerija
Ponedjeljak, 20. rujna na Prvom, Foto: NDH/dokumentarna serija
Ponedjeljak 20. rujna na Prvom   , Foto: NDH/dokumentarna serija

Za seriju govori tridesetak doktora povijesnih znanosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Velike Britanije i Italije, a s iskustvima života u NDH upoznaju nas svjedoci vremena.

Serija je snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Italiji i Vatikanu, Austriji i Njemačkoj. U seriji je korišten arhivski filmski materijal nastao u vrijeme postojanja NDH koji hrvatska javnost u najvećoj mjeri do sada nije imala prilike vidjeti.

Ponedjeljak, 20. rujna na Prvom

Ponedjeljak, 20. rujna na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

1. epizoda: 20. lipnja 1928. godine Puniša Račić, poslanik Radikala u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, izvršio je atentat na poslanike Hrvatske seljačke stranke. Pavle Radić i Đuro Basariček ubijeni su na mjestu, Ivan Granđa, Ivan Pernar i Stjepan Radić su ranjeni. Stjepan Radić je početkom kolovoza te 1928. preminuo od posljedica ranjavanja.

Atentat u Narodnoj skupštini na poslanike HSS-a doveo je do političkih previranja. Jedna od posljedica tog previranja je i osnivanje nacionalističke i terorističke organizacije koja je 1932. godine usvojila ime Ustaše - hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO). Dvije godine od usvajanja tog imena ustaše su sudjelovale u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Jugoslavije Aleksandra I. Karađorđevića u Marseilleu. Kako su ustaše nastale i kako su postale organizacija sposobna sudjelovati u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Aleksandra, tema je prve epizode.

Ponedjeljak, 20. rujna na Prvom

Ponedjeljak, 20. rujna na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

Autori dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan, urednik Dario Špelić, redatelj Miljenko Bukovčan, snimatelj Damir Bednjanec, montažerke Iva Blašković i Vlatka Zadro.

Ponedjeljak, 20. rujna na Prvom

Ponedjeljak, 20. rujna na Prvom

Foto: NDH / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!