16:11 / 29.07.2021.

Autor: HRT

Neprežaljeni

Subota, 7. kolovoza na Prvom

Subota, 7. kolovoza na Prvom

Foto: Neprežaljeni / dokumentarni film

U subotu 7. kolovoza na Prvom programu u 14:20 emitiramo dokumentrani film Neprežaljeni (2016.). U tjednu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom rata HTV prikazuje emotivan i potresan film "Neprežaljeni" za koji su autorice Marijana Kranjec, Ljiljana Mandić i Daniela Draštata dobile prestižnu nagradu HND-a za TV novinarstvo godine.

"Imao sam desetak godina, išli smo u školu. I sad ne znam točno koje je to godine bilo, uglavnom znam da smo bili u školi, i došli su u školu po djecu... Došli su po njih, da moraju ići..." Tako o danu kada su iz njegova mjesta, u koncentracijski logor Jasenovac, ustaše odvele sve Rome, govori Mato Jemrić. 

Danas su mu 84 godine, no dan kada su njegovi prijatelji odvedeni, u lipnju 1942., zauvijek će mu ostati urezan u sjećanje. Samo iz okolice Županje i Vinkovaca odvedeno ih je više od tri tisuće. U neka sela više se nikada nisu vratili, a mještani koji još pamte da su ondje uopće živjeli, sjećaju ih se s poštovanjem i sjetom. Od Štitara i Otoka, preko Vrbanje, Bošnjaka ili Rajevog Sela, Romi su bili sastavni i prepoznatljivi dio zajednice u kojoj su živjeli, školovali se i radili. Neki od romskih glazbenika i danas imaju status zvijezde o kojima se govori s ponosom.

Subota, 7. ko9lovoza na Prvom

Subota, 7. ko9lovoza na Prvom

Foto: Neprežaljeni / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!