08:40 / 05.05.2021.

Autor: HRT

Neukroćena Italija - Život s vulkanima: Vulkanske vode

Srijeda, 5. svibnja na Drugom

Srijeda, 5. svibnja na Drugom

Foto: Neukroćena Italija-Život s vulkanima / dokumentarna serija

U srijedu, 5. svibnja na Drugom programu u 16:45 ne propustite 1. epizodu dokumentarne serije Neukroćena Italija - Život s vulkanima. Prije milijun godina Italija je bila bojno polje na kojem su se golemi, silni vulkani nadmetali izbacujući vatru, lavu, oblake pepela i kišu lapila. Stvarali su planine i zatrpavali doline. Bio je to svijet minerala - nije bilo mjesta za biljke ili životinje. A onda, prije sto tisuća godina, polako su se ugasili. Kiša je postupno napunila drevne kratere i pretvorila ih u jezera. Bio je to početak nove avanture širenja života, koji je ovaj put osvojio zemlju vulkana.

U 1. epizodi pratimo vulkansku vodu koja od prirodnog rezervata Caldara di Manziana do jezera Bracciano teče brdovitom divljinom u središnjoj Italiji. Upoznat ćemo različite životinjske vrste koje žive u tamošnjim potocima, stjenovitim klancima, šumama i na obalama jezerâ.

Voda svoj put započinje od gejzira okruženog lokvama i izvorima. Podzemni plin pretvara kišnicu u gaziranu mineralnu vodu s okusom sumpora. U njoj živi nekoliko vrsta vretenaca kojima ne smeta takav kemijski sastav vode. Potok se zatim pretvara u rijeku koja teče hrastovim šumama. Ondje ćemo zateći daždevnjaka, sivog sokola, kunu i mnoge vrste kukaca. Žive među drevnim etruščanskim grobovima koji su do danas ostali okruženi divljinom.

Rijeka naposljetku stiže do odredišta. To je okruglo vulkansko jezero Bracciano, stanište mnogobrojnih vodenih ptica i vodozemaca koji se mrijeste dok traje neobična astronomska pojava: pomrčina Sunca.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Srijeda, 5. svibnja na Drugom

Srijeda, 5. svibnja na Drugom

Foto: Neukroćena Italija-Život s vulkanima / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!