08:58 / 05.05.2022.

Autor: HRT

Odrastanje

Petak, 20. svibnja na Trećem

Petak, 20. svibnja na Trećem

Foto: Odrastanje / dokumentarni film

Dobrodošli u Rockford u Illinoisu, u srcu bivšeg središta teške industrije SAD-a, rodni grad autora debitantskog dokumentarca Odrastanje Binga Liua, koji je na rasporedu u petak, 20. svibnja, u 23:40 na Trećem. 

Nakon više od 12 godina snimanja, Bing otkriva vezu između odrastanja u nesređenim obiteljskim uvjetima dvojice njegovih prijatelja skejtera i složenosti suvremenog koncepta muškosti. Kako priča odmiče, Bing prikazuje kako se turbulentan odnos 23 godišnjeg Zacka s njegovom djevojkom pogoršava nakon rođenja njihovog sina te kako se 17-godišnji Keire bori sa svojim rasnim identitetom dok se suočava s novim odgovornostima nakon smrti oca. Dok vješto balansira između uloge redatelja i prijatelja, Bing ispreda priču o generacijskom odmaku te prijelazu iz dječjeg u svijet odraslih. 

Petak, 20. svibnja na Trećem

Petak, 20. svibnja na Trećem

Foto: Odrastanje / dokumentarni film

Film je 2018. na Filmskom festivalu u Sundanceu osvojio Posebnu nagradu žirija za najbolje debitantsko ostvarenje u kategoriji dokumentarnih filmova. Izvršni producent je Steve James, nominiran za Oscara za dokumentarce "The Interrupters" i "Hoop Dreams". Produkciju potpisuje producentska kuća Kartemquin Films iz Chicaga. Bing Liu je ujedno i producent filma, zajedno s Diane Quon te, uz Joshuu Altmana, i njegov montažer.

Film redatelja i producenta Binga Liua dosad je osvojio 58 nagrada i 51 nominaciju, među ostalima: nominaciju za nagradu Oscar za najbolji dugometražni dokumentarni film; tri nagrade Međunarodnog udruženja dokumentarista - za najbolji dugometražni dokumentarac, najboljeg redatelja debitanta te najbolju montažu; nagradu Udruženja njujorških filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film; nagradu Udruženja losanđeleskih filmskih kritičara za najbolju montažu; nagradu Udruženja čikaških filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film; nagradu po izboru filmskih kritičara za najboljeg redatelja debitanta; nagradu Udruženja filmskih kritičara Vancouvera za najbolji dokumentarni film; posebnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Sundanceu za najboljeg redatelja debitanta. 

Petak, 20. svibnja na Trećem

Petak, 20. svibnja na Trećem

Foto: Odrastanje / dokumentarni film

Dokumentarni film MINDING THE GAP odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!