Opstanak: Mrtvi kapital

29.07.2022.

20:52

Autor: HRT

Srijeda, 3. kolovoza na Prvom

Srijeda, 3. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / 2. sezona dokumentarne serije

U srijedu 3. kolovoza na Prvom u 22 sata prikazujemo drugi nastavak druge sezone dokumentarne serije Opstanak. U ovoj epizodi, nazvanoj Mrtvi kapital, autorska ekipa propituje zašto je seljaka sve manje i zašto odlaze na slabo plaćene poslove izvan Hrvatske. 

Hrvatska se tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća u velikoj mjeri deindustrijalizirala i odlučila svoju ekonomsku budućnost gotovo u potpunosti temeljiti na prirodnim resursima poput poljoprivrede i energetskih potencijala.

Procjenjujući stanje tih dvaju sektora danas, trideset godina nakon osamostaljenja Hrvatske, teško je ne primijetiti da su i poljoprivreda i energetski potencijali nedovoljno iskorišteni te da još uvijek čekaju da ih se pravilnim strategijama iskoristi sustavnije.

Srijeda, 3. kolovoza na Prvom

Srijeda, 3. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / 2. sezona dokumentarne serije

Autorska ekipa s ekspertima, ali i poljoprivrednicima razgovara o politici prema poljoprivrednom zemljištu te odnosu države prema državnom zemljištu. Uz to, sugovornici su i mladi i ambiciozni ljudi koji svojim projektima dokazuju da se i u poljoprivredi može biti inovativan.

Cijela Europska unija okrenula se obnovljivim izvorima energije kojima Hrvatska obiluje. No, i tu Hrvatska nije do kraja iskoristila svoje potencijale vode, vjetra i sunca pa zaostaje za većinom zemalja. Koliko je to zaostajanje, možda najbolje pokazuje činjenica da slovenski grad Maribor ima više solarnih panela na privatnim kućama nego što ih na privatnim kućama ima cijala Hrvatska. Zašto se u korištenju obnovljivih izvora često pojavljuje nepravilnosti, pa i kriminalne radnje, te što Hrvatska mora promijeniti kako bi se u korištenju obnovljivih izvora približila europskim zemljama, donijet će drugi dio ove epizode.

Srijeda, 3. kolovoza na Prvom

Srijeda, 3. kolovoza na Prvom

Foto: Opstanak / 2. sezona dokumentarne serije

Autor projekta je Dubravko Merlić. Stručni savjetnik je Velimir Šonje. Scenaristi su Željko Matić i Dubravko Merlić

Redatelj je Igor Husak, producenti su Dubravko Merlić i Matej Merlić, a urednik Krešimir Čokolić.

Produkcija: Castor Multimedia za HRT

videoteci multimedijske usluge HRTi dostupne su prva i druga sezona dokumentarne serije Opstanak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!