13:50 / 06.04.2021.

Autor: HRT

Italija puna strasti: Sicilija

 Nedjelja, 18. travnja na Trećem

Nedjelja, 18. travnja na Trećem

Foto: Passion Italy / dokumentarna serija

Dokumentarnu seriju koja slavi sve ono po čemu je Italija poznata - umjetnost, arhitekturu, kazalište, kuhinju, kulturu - iz perspektive Talijanke, počinjemo prikazivati u nedjelju 18. travnja u 14:30 na Trećem. U šest epizoda prve sezone Alessandra Poli istražit će Siciliju, Apuliju, Umbriju, Veneto, Abruzzo i Lacij - predstavljajući gledateljima lokalne obrtnike i neotkrivena mjesta podalje od utabanih turističkih staza.

Premda je riječ o popularnim turističkim odredištima, uključujući spomenike s popisa UNESCO-ove svjetske baštine, zahvaljujući autoričinim poznanstvima, gledatelji će o svakom gradu saznati mnogo više od onoga što piše u turističkim vodičima. Njezini sugovornici - umjetnici i obrtnici - pripovijedat će o svom umijeću i nastojanju da očuvaju obiteljsku tradiciju. Najčešće govore talijanski, što dodatno pridonosi autentičnosti doživljaja. Mjesta predstavljena u svakoj epizodi međusobno su udaljena najviše sat putovanja i većina ih je dostupna zainteresiranim turistima.

Alessandra Poli popularna je autorica, producentica i redateljica dokumentarnih sadržaja u rodnoj Italiji. Više od deset godina radi za RAI. Svoju pustolovnu karijeru počela je kao biologinja mora. U televizijske vode ušla je kad joj je RAI ponudio suradnju. Tako je nastala hvaljena serija pod pokroviteljstvom talijanskog ministarstva obrazovanja, u kojoj Alessandra nastupa kao scenaristica, producentica i voditeljica, intervjuirajući dobitnike Nobelove nagrade i svjetski poznate znanstvenika. Surađivala je s međunarodnim kućama kao što su National Geographic i Travel Channel te sudjelovala u stvaranju europske serije "Risky Regions". Ovaj je put svoje iskustvo i ljubav prema putovanju pretočila u projekt "Passion Italy".

 Nedjelja, 18. travnja na Trećem

Nedjelja, 18. travnja na Trećem

Foto: Passion Italy / dokumentarna serija

1. epizoda: Sicilija 

Alessandra Poli putuje obalom Sicilje. Brojni osvajači kroz stoljeća ostavili su trag na ovom otoku, no tradicija je i dalje jaka. Kraljevska aristokracija i umjetnički obrt u jednakoj mjeri predstavljaju povijesni šarm regije koja se prostire od Palerma do Castelvetrana. Alessandra će posjetiti radionicu lutkara, majstora koji oslikava konjske zaprege i rezbara koralja. Svi oni nastavljaju jednu izrazito sicilijansku tradiciju i posljednji su njezini predstavnici.

Posjet grofici i kneginji u palačama koje turisti rijetko vide otkrivaju veličanstvenu arhitekturu i manje poznatu talijansku povijest, uključujući početke vegetarijanske kuhinje. Istraživanje sicilijanskih gastronomskih bisera obuhvaća neobično lijepu solanu u Trapaniju, živopisnu ribarnicu i inovativni pristup jedne obitelji slavnome desertnom vinu marsali. Gledatelji će usto otkriti Selinunte - najstariji arheološki lokalitet u Europi - i sudjelovati u jednoj od najspektakularnijih povijesnih parada.

Dokumentarnu seriju PASSION ITALY odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!