Planeti: Saturn

13.08.2022.

13:18

Autor: HRT

Nedjelja, 28. kolovoza na Trećem

Nedjelja, 28. kolovoza na Trećem

Foto: Planeti: Saturn / dokumentarna serija

U nedjelju, 28. kolovoza na Trećem programu u 23:30 emitiramo četvrti nastavak dokumentarne serije Planeti: Saturn. Saturn je dragulj Sunčeva sustava, najprimamljiviji od svih planeta, ali kako profesor Brian Cox otkriva - nije se takav rodio. Rastao je na ledenim vanjskim rubovima Sunčeva sustava, a život je započeo kao neobičan planet od kamena i leda.

 Nastao izvan snježne linije, s obiljem materijala, ubrzo je u sjenu bacio Zemlju, privlačeći goleme količine vodika i helija koji su prožimali rani Sunčev sustav. S vremenom se Saturn pretvorio u plinskog diva, bez prstena i izgleda sličnog svom velikom suparniku Jupiteru.

Kako je taj plinski div porastao, njegov izvorni stjenoviti oblik zauvijek se izgubio, postavši dio jezgre planeta, gdje su temperature više nego na površini Sunca, a tlak toliki da ondje ugljik pada kao dijamantna kiša.

Saturnova jezgra nije jedini dio koji se s vremenom mijenjao. Kao što je otkrila Nasina sonda Cassini, planet je bez prstena bio veći dio svog života - sve dok sudbonosni susret nije sve promijenio. Prije manje od stotinu milijuna godina jedan od Saturnovih ledenih mjeseca bio je privučen preblizu planetu.


Nedjelja, 28. kolovoza na Trećem

Nedjelja, 28. kolovoza na Trećem

Foto: Planeti: Saturn / dokumentarna serija

U uistinu kataklizmičkom događaju cijeli je mjesec uništen i nastali su prstenovi. Ali Saturnova istinska ljepota možda bi zauvijek ostala skrivena da nije bilo odluke da se Cassini pošalje na rizičan bliski susret s drugim mjesecom, Enceladusom.

Ondje smo otkrili ocean sa sličnim uvjetima kao na nekim mjestima na Zemlji gdje život buja. Daleko od Sunca pronađeni su hidrotermalni otvori, isto ono stanište za kakvo smatramo da je možda bilo začetak života na Zemlji.

Produkcija: BBC Studios u suradnji s NOVA i WGBH Boston za BBC, PBS, u koprodukciji s Tencent Penguin Pictures

Dokumentarnu seriju odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!