Nova dokumentarna serija Planine

29.08.2023.

14:44

Autor: HRT

Od 4. listopada na Prvom programu HTV-a počinjemo s emitiranjem dokumentarne serije Planine, zabavnog i edukativnog putopisa u kojemu se uspinjemo na hrvatske planine i pritom upoznajemo ljude i krajeve. Serija je to i o duhovnom putovanju, otkrivanju sebe i biti života. Jer tamo gore, daleko od civilizacije, u visinama spoznajemo i esenciju života - sebe kao mali dio golemog svijeta. Osjećamo prolaznost, a sve što nas mori izgleda manje i nevažno.

Na poveznici u nastavku poslušajte emisiju Hrvatskog radija Put pod noge u kojoj vas pobliže upoznajemo s nekim od zaštitnih lica dokumentarne serije Planine.

Galerija
Sa snimanja dokumentarne serije, Foto: Planine/HRT
Nova dokumentarna serija Planine, Foto: HTV/HRTSa snimanja dokumentarne serije, Foto: Planine/HRTSa snimanja dokumentarne serije Planine, Foto: HTV/HRT

- Svi koji smo se ikad uspinjali na planine, osjećamo ushit dolaska na vrh s kojeg se otvara pogled na sve strane. Tamo sve vidimo bolje - prirodu, život, ali i sebe. Sve ono što je u nizini zamućeno svakodnevnim problemima, na visinama je bistrije, objašnjavaju autorice serijala Maja Tokić i Nataša Kraljević Kolbas.

Galerija
Maja Tokić i Nataša Kraljević Kolbas, autorice i scenaristice serije, Foto: HTV/HRT
Nataša Kraljević Kolbas i Maja Tokić, autorice i scenaristice serije, Foto: HTV/HRTNataša Kraljević Kolbas i Maja Tokić, autorice i scenaristice serije, Foto: HTV/HRT

U svakoj od šest epizoda serije pratimo drugog voditelja – domaćina planinara, koji nam otkriva zašto voli planine i što mu je hodanje po vrhuncima donijelo. Sa sobom vodi ili susreće ljude kojima je planina ostavila neizbrisiv trag i zauvijek ih promijenila. Vodimo vas na Velebit, Risnjak, Dinaru, Mosor, Učku te vrhove Cresa i Lošinja.

- Hodanje uzbrdo je poput života, ideš gore i katkad je teško, htio bi odustati, ali kada dođeš na vrh, shvatiš da je upravo to cijeli život u malom, kaže naša poznata glumica i voditeljica Doris Pinčić Guberović o tome što joj je donijelo iskustvo odlaska u planine.

Galerija
Sa snimanja prve epizode uz voditeljicu Doris Pinčić Guberović, Foto: Planine/HRT
Sa snimanja prve epizode dokumentarne serije, Foto: Planine/HRTDoris Pinčić Guberović, Foto: Planine/dokumentarna serijaSa snimanja prve epizode uz voditeljicu Doris Pinčić Guberović, Foto: Planine/HRT

- Što manje signala, što manje stvari, što više prirode to više srca i vraćanja sebi, dodala je Doris koja nas u prvoj epizodi vodi najpoznatijom stazom na Velebitu, Premužićevom stazom dugom 57 kilometara.

Uz Doris Pinčić Guberović, voditelji serijala su i pjevač i radijski voditelj Dražen Turina Šajeta koji hoda Učkom i planinskim hrptom koji se proteže sve do Plomina.

Galerija
Sa snimanje epizode uz voditelja Dražena Turinu Šajetu, Foto: Planine/HRT
Sa snimanje epizode uz voditelja Dražena Turinu Šajetu, Foto: Planine/HRTSa snimanje epizode uz voditelja Dražena Turinu Šajetu, Foto: Planine/HRTSa snimanja prve epizode dokumentarne serije, Foto: Planine/HRT

Manje je poznato da se može planinariti po otocima, a s književnikom Ivicom Prtenjačom hodamo po Lošinju i Cresu.

Književnica Tanja Mravak vodi nas na Mosor, a u zimskoj idili Gorskog kotara pratimo Milana Majerovića Stilinovićem, novinara i autora nedavno objavljenog romana "Srce mog medvjeda". 

- Svaki put na planini nešto naučim. Gore dobru lekciju može dati svatko koga sretneš. Vrijeme koje te prati, stijene i šume kojima prolaziš. Iznad svega, u planini se učiš biti strpljiv, ističe Milan Majerović Stilinović dodajući kako ne ide na planinu da je osvoji, već da ona njega posvoji.

Galerija
Sa snimanja dokumentarne serije, Foto: Planine/HRT
Sa snimanja dokumentarne serije, Foto: Planine/HRT

Na Dinaru, najvišu hrvatsku planinu, vodi nas pak naš najpoznatiji planinar, alpinist i putopisac Stipe Božić.

Autorice i scenaristice dokumentarne serije Planine su redateljica Maja Tokić i Nataša Kraljević Kolbas. Producent je Marko Kaić.

Sa snimanja dokumentarne serije Planine

Sa snimanja dokumentarne serije Planine

Foto: HTV / HRT

U prvoj epizodi Doris Pinčić Guberović, televizijska voditeljica i glumica, u tri dana prolazi Premužićevu stazu, najpoznatiju velebitsku stazu dugu 57 kilometara. Društvo joj čine novinarka Mirjam Jukić i umirovljena vojnikinja Vera Ivezić, obje oboljele od multiple skleroze. Na svom putu razgovaraju o životu, radostima ali i bolesti te sreću razne planinare. 

Hodanje uzbrdo je poput života, ideš gore i katkad je teško, htio bi odustati, ali kada dođeš na vrh, shvatiš da je upravo to cijeli život u malom. Što manje signala, što manje stvari, što više prirode, to više srca i vraćanja sebi.

Prvu epizodu dokumentarne serije Planine prikazujemo u srijedu, 4. listopada na Prvom u 20:40. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!