Tajne stijena

27.03.2023.

12:18

Autor: HRT

Subota, 1. travnja na Drugom

Subota, 1. travnja na Drugom

Foto: Tajne stijena / dokumentarna serija

Na površinu tla kojim hodamo izlaze stijene koje smo oduvijek smatrali nepomičnima. Ali one su itekako žive. Uspravljaju se, lome, troše i preobražavaju, stvarajući najljepše krajolike, najfascinantnije kulture i najneobičnija vjerovanja. Oblikuju naš horizont, uvjetuju život biljaka i životinja, uspostavljaju tajanstvene veze između znanosti i svetosti. Ali svijet minerala otkriva se samo onima koji znaju kako u njemu vidjeti više od hrpe kamenčića. U cijelom svijetu žive ljudi koji su stijenama posvetili život. Njihova su otkrića uistinu fascinantna. Pozivamo vas da se i vi upoznate s njima. 

Subota, 1. travnja na Drugom

Subota, 1. travnja na Drugom

Foto: Tajne stijena / dokumentarna serija

Kroz pet najpoznatijih (pješčenjak, glina, granit, vapnenac i bazalt) istražujemo veze između svijeta minerala i svijeta živih organizama. Svaka epizoda usredotočena je na otkrivanje fascinantnih svojstava pojedine stijene istraživanjem njezine izravne i neizravne veze s okolišem. Ići ćemo od Sjeverne Amerike do Namibije, od zapadne Europe do Indije, svratiti u Egipat, Island i Amazoniju. Stijene nas vode kroz vrijeme i prostor, pokazuju nam raznovrsne krajolike i kulture, predu nit koja nam omogućuje da ispripovijedamo priču o našem planetu, kamenčiću na kojem svi živimo.

Glina, naziv je prve epizode dokumentarne serije Tajne stijena, koju prikazujemo u subotu, 1. travnja na Drugom programu u 14 sati. 

Glina je posebno neobična stijena. Meka i krhka kad je suha, podatna kad dođe u dodir s vodom, a poprima trajan oblik kad je izložena vatri. Zbog tih specifičnih svojstava utječe na živi svijet više od bilo kojeg minerala. Doslovno je promijenila povijest čovječanstva. Kako bismo bolje razumjeli njezinu posebnost, u Indiji razgovaramo s istraživačima, lončarima i opekarima. U Francuskoj ulazimo u srce tog materijala kako bismo otkrili njegove tajne. U Sjedinjenim Državama razgovaramo sa znanstvenicima koji ističu važnost gline za opstanak ekosustava. U Namibiji se pridružujemo lovcima na prašinu i stručnjacima za termite.

Produkcija: Haut et Court Doc / Haut et Court TV / ARTE France 

Dokumentarnu seriju Top of the Rocks, koja se sastoji od pet epizoda, odabrala je Mira Vočinkić. 

Subota, 1. travnja na Drugom

Subota, 1. travnja na Drugom

Foto: Tajne stijena / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!