Potraga za gušterom

09.01.2023.

13:02

Autor: HRT

 Četvrtak, 19. siječnja na Prvom

Četvrtak, 19. siječnja na Prvom

Foto: Potraga za gušterom / dokumentarni film

Već više od dva stoljeća Dubrovnikom se prenosi legenda da u moru podno tvrđave Lovrijenac leži golemi brončani top, poznat pod imenom Gušter. To remek-djelo našeg najpoznatijeg srednjovjekovnog ljevača topova i zvona Ivana Krstitelja Rabljanina (Rab, ? - Dubrovnik, 1540.) prema predaji je izgubljeno u moru kada je austrijska vlast odnosila stare topove s dubrovačkih utvrda, s namjerom da ih pretopi ili izloži u vojnim muzejima. 

Galerija
 Četvrtak, 19. siječnja na Prvom   , Foto: Potraga za gušterom/dokumentarni film
 Četvrtak, 19. siječnja na Prvom   , Foto: Potraga za gušterom/dokumentarni film Četvrtak, 19. siječnja na Prvom   , Foto: Potraga za gušterom/dokumentarni film

Brojni dosadašnji pokušaji da se top pronađe nisu dali nikakve rezultate. Dokumentarni film Potraga za Gušterom donosi nam legendu, ali pokušava i saznati što se iza nje krije. Uz pomoć znanstvenika, povjesničara, entuzijasta i suvremenih arheoloških instrumenata još jednom ćemo zaroniti u more ispod Lovrijenca i pokušati pronaći rješenje višestoljetne misterije.

video thumb

Dokumentarni film Potraga za gušterom scenarista i redatelja Lukše Benića ne propustite u četvrtak, 19. siječnja, u 21:10 na Prvom.

Narator je Vedran Benić, direktor fotografije Srđan Kokanov, montažeri Lukša Benić i Sebastijan Kobas, a producent Jure Bušić.

Produkcija: Jaka produkcija d.o.o. za HRT, 2023. 

 Četvrtak, 19. siječnja na Prvom

Četvrtak, 19. siječnja na Prvom

Foto: Potraga za gušterom / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!