Prošlost u sadašnjosti - Baltazar Adam Krčelić

08.08.2022.

13:11

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U povodu smrti legendarnog radijskog i televizijskog novinara i urednika Vladimira Fučijaša u ponedjeljak, 8. kolovoza na Trećem programu u 20:05 prikazujemo dokumentarni film Prošlost u sadašnosti - Baltazar Adam Krčelić. Emisija se ovaj put bavi 18. stoljećem, razdobljem probuđenog zanimanja za narodnu povijest.

Tu je osobito zanimljiv historiografski rad Adama Baltazara Krčelića. Rođen je u plemićkoj obitelji 5. veljače 1715. u Šenkovcu kraj Zaprešića, a njegovi preci potječu iz Krbave. Školovao se u Beču, u Hrvatskom kolegiju, a potom je otišao na studij u Bolognu. Postao je svećenik i doktor filozofije i teologije, a stekao je znanja i iz pravnih nauka. Obrazovan i ambiciozan, vratio se u domovinu gdje je obavljao različite poslove, od župničkih do kanoničkih.

Godine 1747. postao je rektor Hrvatskog kolegija u Beču, a nakon višegodišnjih nastojanja, u kojima je bio stalno onemogućavan, postigao je zvanje arhiđakona u Zagrebu. Od Marije Terezije dobio je rukopisnu ostavštinu Pavla Rittera Vitezovića, koja mu je pomogla u historiografskom radu. Napisao je među ostalim "Povijest zagrebačke stolne crkve", "Prethodne bilješke o kraljevinama Dalmaciji, Hrvatskoj i Slavoniji", "Pregled pisaca iz Kraljevine Slavonije od IV. do zaključno XVII. stoljeća", dragocjen za književnu povijest.

Kruna Krčelićeva rada na istraživanju povijesti i suvremenosti čine zapravo njegovi memoari, objavljeni pod naslovom "Annue", ili povijest od 1748. do 1767. na znanje potomstvu.

Zapisujući aktualna zbivanja iz dana u dan, sve do smrti 1778., Krčelić je oslikao stanje u Hrvatskoj 18. stoljeća, izrazio svoja zauzimanja za prosvijećeni apsolutizam i onemogućavanje velikog utjecaja crkvenih redova na društveni život. Takvim pogledima zamjerio se mnogima. Sve knjige i rukopise Adam Baltazar Krčelić darovao je Pravoslovnoj akademiji koja je temelj današnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U emisiji govore dr. Mirko Valentić, dr. Mijo Korade, dr. Lelja Dobronić, dr. Stjepan Krivošić, prof. Theodora Shek-Brnardić, dr. Ivan Kosić i prof. Stjepan Laljak.

Sudjeluju glumci Franjo Kuhar i Zlatko Ožbolt.

Scenaristi Krešimir Brandt i Vladimir Fučijaš, redatelj Mišo Vučić.

Urednik je Krešimir Brandt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!