16:09 / 09.06.2021.

Autor: HRT

Pustolovina u Hrvatskoj: Klinovima do neba

Utorak 22. lipnja na Drugom

Utorak 22. lipnja na Drugom

Foto: Pustolovina u Hrvatskoj / dokumentarna serija

Prikazujemo 24 epizode serije "Pustolovina u Hrvatskoj" autora Marija Saletta (1935. - 2006.), koja popularizira manje poznate i ekstremne sportove. Serija je snimana tijekom pet godina, a predstavlja sportske aktivnosti u našoj zemlji, od Slavonije do Mljeta - na kopnu, moru i zraku - na konjima, zmajevima, skijama, planinskom biciklu, daskama za jedrenje, u balonu, falkuši, trupici... Prvu epizodu Klinovima do neba prikazujemo u utorak 22. lipnja u 17:35 na Drugom programu HTV-a. 

1. epizoda: Klinovima do neba

Prikaz najboljih europskih stijena za klasični alpinizam i slobodno penjanje u Nacionalnom parku Paklenica (Velebit, Anića kuk i druge) kroz uspone zagrebačkih, splitskih i drugih alpinista, poznatih i iz himalajskih ekspedicija, te uspona specijalaca hrvatske policije. U drugom dijelu ogulinski alpinisti i spasioci kroz uspon i vježbu spašavanja na planini Klek prikazuju najatraktivnije stijene na kojima je još 1874. osnovano, prvo u ovom dijelu svijeta, Hrvatsko planinarsko društvo i gdje su počeci hrvatskog alpinizma, koji se danas smatra jednim od deset najboljih u svijetu.

U emisiji sudjeluju alpinisti iz Zagreba, Splita, Varaždina i drugih krajeva Hrvatske, članovi Gorske službe spašavanja, djelatnici Nacionalnog parka Paklenica, alpinisti i članovi Gorske službe spašavanja iz Ogulina.

Producentica je Jasna Ferluga.

Osim na Drugom programu HTV-a, seriju na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!