Putovanje u neistraženi svijet

01.10.2021.

09:27

Autor: HRT

Subota, 16. listopada na Drugom

Subota, 16. listopada na Drugom

Foto: Putovanje u neistraženi svijet / dokumentarna serija

Prvi nastavak trodijelne dokumentarne serije Putovanje u neistraženi svijet slijedi u subotu, 16. listopada, na Drugom programu u 21:35.

Držeći se načela da promjena zahtijeva predanost, konzervator Evrard Wendenbaum posvetio se zaštiti posljednjih preostalih "neubilježenih svjetova" na Zemlji.

Kako se očuvanje ostvaruje znanjem, organizira velike znanstvene ekspedicije kojima se, prvi put, evidentiraju ova prirodna bogatstva kako bi se bolje sačuvala od prijetnje koju donosi ljudsko djelovanje i od globalnog zagrijavanja.

video thumb

Cilj mu je prikazati njihovu izvanrednu biološku raznolikost tih svjetova, pogotovo što se tiče autohtonih vrsta, kako bi se prekvalificirala u zaštićena područja. Kao pravi pustolov 21. stoljeća Evrard je predvodnik znanstvenih ekipa koje žele pristupiti tom neprohodnom terenu. Kako bi istražile ta negostoljubiva i opasna područja, ekipe će se morati zajednički žešće potruditi i upustiti se speleološke izlete ispod ledenih bregova na Grenlandu, spuštati se strmim brzacima u Indoneziji i hodati kroz gigantski kameni labirint u lancu Makay na Madagaskaru.

Subota, 16. listopada na Drugom

Subota, 16. listopada na Drugom

Foto: Putovanje u neistraženi svijet / dokumentarna serija

Od praćenja madagaskarskih lemura do promatranja indonezijskog anona, najmanjih bovida na svijetu, zajedno s podmorskom akustičkom analizom na Arktiku, znanost i pustolovina udružuju snage kako bi zaštitile našu najdragocjeniju floru i faunu.

1. epizoda: Sulawesi: Ekspedicija u srce tajanstvenog otoka

Krški masivi Matarombea poznati su po svojoj nevjerojatno bogatoj biološkoj raznolikosti. Gotovo potpuni izostanak informacija o Matarombeu jamči velik potencijal za nova otkrića, iz dubina njegovih podzemnih špilja do najviših točaka u krošnjama stabala. Bremenita doživljajima i otkrićima, ova ekspedicija pruža još nikad viđeni pogled na jedno od posljednjih neistraženih blaga planeta.

Dokumentarnu seriju odabrala je Mira Vočinkić.

Produkcija: Les gens bien

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!