Putovanje zabranjenim Pakistanom

26.03.2023.

Zadnja izmjena 12:00

Autor: HRT

Pakistan je i dalje pun kontradiktornosti. Utvrda je radikalnog islama dok ujedno nastoji prerasti u modernu državu. Dokumentarni film Putovanje zabranjenim Pakistanom preispituje pojedine struje koje ugrožavaju stabilnost ove nacije s atomskom energijom. Film prikazujemo u srijedu, 5. travnja, u 21:55 na Trećem.

Srijeda, 5. travnja na Trećem

Srijeda, 5. travnja na Trećem

Foto: Putovanje zabranjenim Pakistanom / dokumentarac

Visoko na Himalaji, na 6.000 metara nadmorske visine, vodi se vrlo neobičan rat. Tisuću pakistanskih vojnika bori se s tri tisuće indijskih vojnika za prevlast nad ledenjakom Siachen - najvećom dostupnom rezervom pitke vode. Budući da 70% populacije Indije i Pakistana ovisi o ovom izvoru pitke vode, svaka bi promjena u njegovom očuvanju bila kobna. 

Srijeda, 5. travnja na Trećem

Srijeda, 5. travnja na Trećem

Foto: Putovanje zabranjenim Pakistanom / dokumentarac

Pakistan se našao na strateški važnoj lokaciji, smješten između Indije na istoku, Irana i Afganistana na zapadu te Kine na sjeveru. Dugo je služio kao prva crta američkim snagama, prvo u borbi protiv sovjetskog bloka, a zatim i tijekom rata u Afganistanu. Religijski vođe poput radikalnog mule Abdula Aziza i dalje su vrlo popularni. Saznat ćemo više o tom zloglasnom svećeniku te otkriti u kakvom su položaju dva milijuna kršćana koje u Pakistanu smatraju hereticima.

Dokumentarac originalnog naslova Journey Through a Forbidden Pakistan nastao 2020. u prodkuciji komapnije Tony Comiti Productions, odabrala je Mira Vočinkić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!