08:30 / 03.05.2022.

Autor: HRT

Ranč vraćen divljini

Srijeda, 18. svibnja na Drugom

Srijeda, 18. svibnja na Drugom

Foto: Ranč vraćen divljini / dokumentarni film

U srijedu, 18. svibnja, u 16:45 na Drugom programu HTV-a na rasporedu je dokumentarac Ranč vraćen divljini.  

Obitelj Hutchinson se odrekla svog udobnog života u predgrađu Sydneyja te se zaputila u divljinu, na privatni južnoafrički lovni ranč Pridelands. Mark i Sophie Hutchinson cijeloga života dijele ljubav prema divljini te su svoje karijere posvetili prirodi. Odlučni su u svom naumu da ponovno dovedu afričku 'veliku petorku' natrag na Pridelands time što će srušiti ogradu koja ovaj ranč dijeli od susjednog nacionalnog parka Greater Kruger. Njihov je cilj urediti ovo zaraslo stanište te osnovati ekološki turistički ranč i omogućiti životinjama da se ponovno vrate na to područje. 

Srijeda, 18. svibnja na Drugom

Srijeda, 18. svibnja na Drugom

Foto: Ranč vraćen divljini / dokumentarni film

Obitelj ima samo devet mjeseci da ispuni svoj afrički san prije nego što im isteknu vize te će morati posao privesti kraju. Pedeset godina stari ranč koristio se za lov na divlje bivole, a tijekom tog vremena dobrobit staništa i njegovih stanovnika potpuno je zapostavljena. Prije nego što Huchinsoni budu mogli povezati Pridelands s parkom Great Kruger, moraju raščistiti gustu makiju, ukloniti uvedeno krdo opasnih bivola i dobiti službeno odobrenje uprave susjednog parka Greater Kruger za uklanjanje sjevernog dijela ograde. 

Srijeda, 18. svibnja na Drugom

Srijeda, 18. svibnja na Drugom

Foto: Ranč vraćen divljini / dokumentarni film

A kako bi lovokradicama onemogućili pristup životinjama u Krugeru, kad sruše sjevernu ogradu Pridelanda, Mark i Sophie moraju prionuti na posao i brzo ojačati južnu stranu ograde. Njihov je prvi zadatak provesti analizu bioraznolikosti kako bi saznali koje sve životinje na njihovom ranču žive pa tako uskoro nailaze i na leoparda. Hutchinsoni su se brzo prilagodili životu na afričkom imanju, a velike ljubiteljice životinja blizanke Ayla i Maia krenule su u mjesnu školu.

Međutim, obitelj će uskoro doživjeti bliski susret s ovdašnjim divljim životinjama kad pavijani provale u njihov novi dom. Tijekom devet mjeseci Mark i Sophie se utrkuju s vremenom u želji da svoj novi dom preobraze od ranča na kojem su životinje nekoć lovljene u imanje kojim one slobodno šeću.

Dokumentarni film Pridelands: Wilderness Reborn odabrala je Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!