10:49 / 14.10.2021.

Autor: HRT

Rat prije rata: Srbi na oružje

Petak, 29. listopada na Četvrtom

Petak, 29. listopada na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

Šesti nastavak dokumentarne serije Rat prije rata emitiramo u petak, 29. listopada, u 20:05 na Četvrtom programu HTV-a.

Kolovoz 1989. Kupari, vojno odmaralište armijske elite. Milošević, Jović i Kadijević zajedno će provesti dvanaest dana i uskladiti stavove uoči konačnog obračuna. Miloševićevi mitingaši uskoro će pokušati pohod na Hrvatsku i Sloveniju. Savez komunista Hrvatske za deset dana održava svoj izborni kongres. Neće dopustiti da im ulica bira rukovodstvo. No, pokazat će se uskoro da je policijska odlučnost trajala koliko i partijski kongres.

Mjesec dana poslije na redu je novo partijsko okupljanje - XIV. kongres SKJ. Miloševićeva glasačka mašinerija pokušava nametnuti sustav "jedan čovjek, jedan glas". Njegovu namjeru prozreli su i preduhitrili slovenski komunisti i napustili Kongres. Slijedili su ih i hrvatski kolege. Savez komunista Jugoslavije se raspao. Dva mjeseca uoči izbora u Hrvatskoj na dnevnom redu sjednice Saveznog Savjeta za zaštitu ustavnog poretka je obavještajna analiza o utjecaju novonastalih stranaka na sigurnost zemlje. Plan za vojnu intervenciju bio je na stolu. Bilo je samo pitanje kada ga provesti.

Trideset godina poslije, već u dubokoj starosti, o detaljima tih planova progovorit će prvi put pred kamerama i njihov autor. Točno mjesec dana prije prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj Srbija praktički donosi odluku o ratu za "Veliku Srbiju". 

Petak, 29. listopada na Četvrtom

Petak, 29. listopada na Četvrtom

Foto: Rat prije rata / dokumentarna serija

U svojim dnevnim bilješkama Borisav Jović opisao je sadržaj sastanka do najsitnijih detalja. Jovićeve bilješke otkrivaju sadržaj više od stotinu tajnih sastanaka grupe 'šestorice'. I pripreme na terenu već su bile pri završetku. Sredinom veljače 1990. osnovana je Srpska demokratska stranka. Na čelu joj je psihijatar Jovan Rašković, isti onaj u čijoj je vikendici tri i pol godine ranije usuglašen Memoranduma SANU, projekt "Velike Srbije".

Uporišta stvorena obavještajnom akcijom Proboj KOS će uskoro koristiti za naoružavanje pobunjenih Srba u Hrvatskoj. Na prvim demokratskim izborima u Hrvatskoj pobijedio je HDZ. Vojni planovi su spremni, proboji u institucije izvršeni, uporišta osvojena. Idućih godinu i pol prosrpski vojni vrh na čelu s Kadijevićem svim silama pokušat će Hrvatsku uvući u rat. Kad već Tuđman ne daje povod za vojnu intervenciju, armijsko-srpski vrh potaknut će pobunu Srba, pa vojno intervenirati. Izvješće američke tajne službe otkrit će nam da Miloševićev krak prema Martiću datira prije KOS-ove akcije Proboj.

Krajem osamdesetih Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije postaje glavni alat vlade koji će terorizmom pokrenuti sukob i tako omogućiti, uspostavu, kontrolu i obranu "Velike Srbije". Kao pomoć Srbima u Krajini poslat će specijalne postrojbe. Frenki Simatović, Hrvat iz partizanske obitelji, porijeklom iz okolice Dubrovnika, postat će glavni akter.

Scenarist i redatelj dokumentarne serije, nastale u produkciji Intermedia grupa, je Miljenko Manjkas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!