Rat u Europi - Drama u Ukrajini

06.08.2022.

18:24

Autor: HRT

Nedjelja, 21. kolovoza na Trećem

Nedjelja, 21. kolovoza na Trećem

Foto: Rat u Europi - Drama u Ukrajini / dokumentarni film

Prvi dio dokumentarnog filma Rat u Europi - Drama u Ukrajini ne propustite u nedjelju 21. kolovoza u 22:25 na Trećem programu HTV-a.

Travanj 2021., na ukrajinskoj granici okuplja se 100.000 ruskih vojnika. Ukrajina se bori za mir otkako je Rusija 2014. anektirala Krim i otkako su izbili ratni sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih separatista u Donbasu.

Zašto je najveća europska zemlja, koja se htjela pridružiti EU-u, godinama zarobljena u ratu? I koji je izlaz? Britanska redateljica Claire Walding traga za odgovorima. Zahvaljujući ekskluzivnom intervjuu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te razgovorima s važnim međunarodnim političkim akterima, stvorila je višeslojnu perspektivu zemlje koja se našla u središtu geopolitičkih interesa Istoka i Zapada.

Nedjelja, 21. kolovoza na Trećem

Nedjelja, 21. kolovoza na Trećem

Foto: Rat u Europi - Drama u Ukrajini / dokumentarni film

Bivši glumac Volodimir Zelenski obećao je da će Ukrajinu izvući iz rata te je zbog toga 2019. premoćno pobijedio na predsjedničkim izborima. Neiskusan političar susreo se s najmoćnijim čovjekom svijeta kako bi osigurao potporu za Ukrajinu. Čak se uspio susresti i s Vladimirom Putinom na mirovnim pregovorima. Prvotnu nadu uskoro je zamijenila pat-pozicija, a nakon toga su uslijedile provokacije i stalne prijetnje eskalacijom. 

Claire Walding nije razgovarala samo s ukrajinskim predsjednikom. Za mišljenje je pitala i mnoge Ukrajince, no i američke, ruske i europske političare, novinare i promatrače koji obrazlažu zašto je budućnost Ukrajine ključna za europsku sigurnost.

Nedjelja, 21. kolovoza na Trećem

Nedjelja, 21. kolovoza na Trećem

Foto: Rat u Europi - Drama u Ukrajini / dokumentarni film

Prvi dio dokumentarnog filma počinje u proljeće 2021. kada je Rusija iznenada počela gomilati snage na ukrajinskoj granici. Vidjet ćemo pozadinu i razvoj sukoba koji traje od 2014. Fokus je na međunarodnim političkim akterima: Putinu, koji je ovisno o tome koga pitate ili junak ili ratni huškač; Volodimiru Zelenskom, čija je neobična karijera počela kada je glumio ukrajinskog predsjednika u televizijskoj seriji i koji je 2019. zaista postao predsjednikom Ukrajine i to samo s jednim ciljem: završiti rat; Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji, u čiju potporu Ukrajina polaže velike nade. Međutim, oni u isto vrijeme slijede i vlastite interese. Ekskluzivni razgovori s međunarodnim stručnjacima, političarima i ukrajinskim predsjednikom Zelenskim nude nam višeslojnu perspektivu sukoba koji odražava težak odnos Europe, SAD-a i Rusije i zbog kojega cijela Ukrajina i dalje pati.

Redateljica i scenaristica Claire Walding. 

Produkcija: LOOKSfilm u suradnji s rbb/ARTE-om i SWR/ARTE-om

Dokumentarni film WAR IN EUROPE - DRAMA IN UKRAINE, snimljen 2021. godien, odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!